De Hoop Scheffer tóch bij Ivanov

In tegenstelling tot eerdere berichten heeft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) vanmorgen toch een onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Ivanov in Moskou gehad.

Een belangrijk onderwerp van gesprek vormde het staatsbezoek van president Poetin aan Nederland op 13 en 14 november. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vanmorgen bevestigd dat dit ondanks de dood van prins Claus gewoon doorgang kan vinden. Het bezoek van Poetin is het eerste officiële van een Russisch staatshoofd sinds Peter de Grote eind 17e eeuw enige tijd in Nederland verbleef.

De Hoop Scheffer liet journalisten, die hem op zijn tweedaagse reis naar Moskou zouden vergezellen, maandag weten dat de reis in verband met de dood van prins Claus was afgelast. Naderhand bleek echter, zo meldde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanmorgen, dat De Hoop Scheffer en Ivanov de komende weken geen tijd konden vrijmaken voor een nieuwe afspraak. Daarom vertrok De Hoop Scheffer gisteravond, zonder de media daarover in te lichten, alsnog naar Moskou. Een ontmoeting van De Hoop Scheffer met zakenlieden en een bijeenkomst op de Nederlandse ambassade, die oorspronkelijk ook op het programma stonden, werden afgezegd.

Het bezoek van De Hoop Scheffer was mede bedoeld om nader kennis te maken met Ivanov, met wie De Hoop Scheffer in september in New York in het bijzijn van zijn collega's van de Europese Unie slechts een zeer vluchtig gesprek had gehad. Een nadere kennismaking werd van beide kanten nuttig geacht omdat Nederland in 2003 voorzitter is van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Ook Rusland is daar een prominent lid van.

Op het programma van Poetin, die volgende maand een rondreis maakt langs Denemarken, Noorwegen en Nederland, staat onder meer een ontmoeting met koningin Beatrix. Beide staatshoofden kennen elkaar van het staatsbezoek dat de vorstin vorig jaar aan Rusland bracht met kroonprins Willem-Alexander.

Verder zal Poetins bezoek aan Nederland vooral in het teken staan van de economische betrekkingen tussen beide landen. Rusland hoopt Nederlandse middelgrote bedrijven er toe te brengen meer in het land te investeren. De Russische president is echter ook van plan in Rotterdam een plechtigheid bij te wonen ter gelegenheid van de bouw van een Russisch-orthodoxe kerk. Naar verwachting zullen ook enkele ministers Poetin vergezellen op zijn reis.

    • Floris van Straaten