Concert voor prins Claus

Het Koninklijk Concertgebouworkest herdenkt donderdag in het Concertgebouw in Amsterdam de zondag overleden prins Claus. De prins was ruim twintig jaar beschermheer van het orkest. Volgens een woordvoerder gaf hij ,,charmant en plichtsgetrouw'' invulling aan het beschermheerschap.

Het concert op donderdag is het eerste optreden na de dood van de prins en draagt een speciaal karakter. Ter nagedachtenis aan de prins voeren de orkestleden, onder leiding van eredirigent Bernard Haitink, de vierde symfonie van Gustav Mahler op. De sopraan Barbara Frittoli werkt mee aan het concert. Na de uitvoering houdt het orkest 1 minuut stilte in acht. Haitink was bevriend met de prins, die hield van het werk van Mahler en diverse Mahler-vertolkingen door het orkest bijwoonde. In 1998 kreeg Haitink de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje Nassau.