Beleggers laten Akzo Nobel vallen

Nerveuze beleggers gaven Akzo Nobel vanmorgen een zware afstraffing na negatief nieuws over de introductie van een antidepressivum in de Verenigde Staten. Het chemie- en farmafonds stond daardoor op een verlies van bijna 10 procent tegen het middaguur.

In Europa was de stemming op de meerderheid van de beurzen niet opwekkend. De meeste effectenbeurzen stonden rond het middaguur op verlies. De AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, stond op een verlies van ruim 4 punten (1,5 procent) op 288,21 en belandde daarmee op het laagste niveau sinds december 1996.

Grootste daler van de AEX was Akzo Nobel. Het concern kan het antidepressivum Ariza later, waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2004, dan verwacht lanceren op de Amerikaanse markt. Andere grote dalers waren distributie- en handelsbedrijven Hagemeyer en Buhrmann. De laatste stond op een verlies van 7,7 procent, terwijl Hagemeyer 3,3 procent lager noteerde.

Ahold liet op het Damrak enig herstel zien van de klap van gisteren, toen het een verlies van bijna 10 procent moest incasseren. Het aandeel won 2,7 procent. ,,De reactie van gisteren was ook overdreven'', zei een handelaar. Het concern werd toen afgestraft omdat het mogelijk verplicht de belangen in het Scandinavische ICA moet uitbreiden. ,,De markten schrikken van alles. Vandaag kwam de bezinning en realiseerde de handel zich dat ICA op zich winstgevend is.'' Behalve Ahold behoorden ook Reed Elsevier en ABN Amro tot de stijgers. De uitgever noteerde ruim 1,56 hoger, en ABN Amro werd 0,8 procent duurder. De bank was daarmee de enige financial die op winst stond in de ochtend. Alle andere financiële waarden noteerden lager.

In de Midkap stond het Brits-Nederlandse staalconcern Corus onderaan met een verlies van bijna 5 procent. Corus kan zijn de aluminiumdivisie slechts voor 1 miljard euro slijten.

In de rest van Europa lieten de financiële markten een soortgelijk beeld zien. In Parijs stond de toonaangevende graadmeter, de CAC-index, op een verlies van 1,49 procent. De DAX-index, barometer van de beurs van Frankfurt, stond zelfs 2,7 procent lager. Alleen de beurs in Londen hield aanvankelijke winsten vast, zij het marginaal. Rond het middaguur noteerde de toonaangevende FTSE-index 0,11 procent.