Amerikanen op Mars

The Adventures of Pluto Nash is een mengvorm van science fiction en gangsterfilm. Het verhaal speelt op Mars (Little America genoemd) in het jaar 2087. Deze setting gaf de production designer volop mogelijkheden en is ook het beste aan de film.

Het decor bevat volop grappige details die leuker zijn dan Eddie Murphy (Pluto Nash) en zijn entourage bestaande uit cyborg, nachtclubzangeres en domme gangsters. Zo speelt in een theater nog steeds de musical The Rocky Horror Picture Show en passeren we het Neil Armstrong Memorial. Little America anno 2087 lijkt erg op Big America anno 2002, maar dan lekker uitvergroot. Nog meer neon, nog meer sfeerloze nachtclubs. Het seksisme blijft onveranderd stuitend. Zo is er een schaars geklede vrouwelijke robot die onder het slaken van het kreetje `oeps' steeds bukt, wat leidt tot enkele pijnlijk ongrappige momenten. De film bevat veel beroemdheden in bijrolletjes onder wie Pam Grier als Eddie Murphy's moeder en John Cleese als elektronische chauffeur genaamd James. De mengeling van genres, inclusief liefdesverhaal, komt bekend voor evenals de pretentieloosheid. Alhoewel een gekloonde Murphy nog wat verwarring zaait, zal het niet als maatschappijkritiek bedoeld zijn. Of toch? Dan wordt het idee van een grenzeloos Amerikaans imperialisme dat strekt tot de maan ineens scherp. Met de gangsters als icoon van über-kapitalisme. Helaas geeft de film te weinig aanleiding tot zo'n interpretatie.

The Adventures of Pluto Nash. Regie: Ron Underwood. Met: Eddie Murphy, Randy Quaid, Rosario Dawson, Peter Doyle. In: City 6, Amsterdam; Buitenhof 3, Den Haag; Rembrandt 1, Utrecht; Minerva 2, Maastricht; City 3, Hilversum.