Aluminium van Corus bijna weg

Nadat afgelopen weekeinde de Britse zondagsbladen al meldden dat het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus zijn aluminiumdivisie gaat verkopen aan het Franse Pechiney, heeft ook de Duitse zakenkrant Handelsblatt zich vanochtend in de discussie gemengd met het nieuws dat Corus 600 miljoen pond sterling (950 miljoen euro) voor zijn alumiumdivsie krijgt. Bij de verkoop van het aluminium aan Pechiney bevindt zich een grote Duitse vestiging in het Duitse Koblenz. Een klein resterend deel van het aluminium van Corus, de aluminiumsmelters in Voerde en Delfzijl, wordt waarschijnlijk verkocht aan het Amerikaanse Alcoa, het grootste aluminiumbedrijf in de wereld. In totaal denk Corus aan het aluminium 1,4 miljard euro over te houden.

Corus wil de berichten niet bevestigen. ,,We hebben eerder gezegd de aluminiumdivisie voor het eind van het jaar te willen verkopen en in gesprek te zijn met verscheidene partijen. Daar laten we het bij tot er aanleiding is voor nadere mededelingen', aldus een woordvoerder.

Corus, in 1999 ontstaan door een fusie van British Steel en Hoogovens, bood de van Hoogovens afkomstige aluminiumdivisie in maart te koop aan nadat een poging tot overname van het Duitse VAW was mislukt. Het concern zag geen mogelijkheden meer een rol van betekenis te spelen op de door vier grote concerns gedomineerde aluminiummarkt.

Corus verkocht in augustus al zijn belang van 20 procent in een smelterij in Canada aan het Canadese Alcan voor 165 miljoen dollar (168 miljoen euro). De overige activiteiten van de aluminiumdivisie bevinden zich in Duitsland, Nederland (Aldel in Delfzijl), België en China. Corus wil de opbrengst van het aluminium gebruiken voor schuldsanering en het versterken van zijn staalactiviteiten.