Aanslag op mariniers VS in Koeweit

Twee Koeweiti's hebben gisteren een Amerikaanse marinier doodgeschoten bij een aanslag op een militaire oefening op het Koeweitse eilandje Failaka in de Golf. De Koeweitse pers spreekt van een aanslag die is geïnspireerd door Bin Ladens Al-Qaeda.

Een marinier werd gewond. De twee daders werden op hun beurt door mariniers doodgeschoten toen ze in een pickup-truck vluchtten. De Koeweitse autoriteiten hebben verscheidene mensen gearresteerd op verdenking van hulp aan de aanvallers.

De Koeweitse regering identificeerde de daders als Anas al-Kandari en Jassem al-Hajiri. Volgens Koeweitse bronnen waren zij neven en waren ze familie van drie mannen die door het Amerikaanse leger worden vastgehouden in het voor vermeende Talibaan- en Al-Qaedastrijders gereserveerde gevangenkamp in Guantánamo Bay op Cuba. Hajiri had volgens de krant Al-Rai al-Aam in Afghanistan en Bosnië gevochten. De stafchef van het Koeweitse leger erkende vanochtend dat Kandari en Hajiri ,,waarschijnlijk'' banden onderhielden met anti-Amerikaanse moslim-extremistische groepen.

De aanslag heeft de spanning verhoogd in Koeweit, waar de Amerikaanse voorbereidingen voor een eventuele militaire actie tegen het buurland Irak al met bezorgdheid werden gevolgd. Westerse ambassades zouden zich vandaag over veiligheidsmaatregelen buigen, en hun burgers op de hoogte stellen van te nemen voorzorgen. In Koeweit leven 1,4 miljoen buitenlanders, overigens voor een groot deel uit Azië afkomstig.

De mariniers waren op Failaka voor een oefening in stedelijke oorlogvoering in het kader van jaarlijkse manoeuvres, waaraan in totaal 1.000 mariniers deelnemen. De manoeuvres, die vorige week begonnen, duren een maand, maar hoge militaire functionarissen hebben gezegd dat de troepen langer kunnen blijven als president Bush tot een aanval op Irak besluit.

De aanslag in Koeweit kwam twee dagen na de explosie die een gat sloeg in de huid van een Franse supertanker voor de kust van Jemen. Volgens de kapitein en de eigenaar van de tanker Limburg, Euronav SA, was de explosie het gevolg van een aanslag, maar de Jemenitische autoriteiten en de Maleisische oliemaatschappij Petronas, die de tanker had gecharterd, houden het op een ongeluk. Onderzoekers die door de Franse regering naar Jemen zijn gestuurd, hebben zich nog niet over de oorzaak uitgesproken.

Het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira heeft dezer dagen juist weer verscheidene dreigende boodschappen uitgezonden die afkomstig zouden zijn van topleiders van Al-Qaeda, Osama bin Laden zelf en zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri. Zondag werd een geluidsband uitgezonden waarop volgens Al-Jazira Bin Laden dreigde met verdere aanvallen op de VS. Gisteren volgde een opname van Zawahiri, althans volgens Al-Jazira, waarin deze zegt dat Al-Qaeda Franse en Duitse doelen heeft getroffen bij wijze van advies om ,,Palestina en Afghanistan snel te verlaten voor het te laat is''. Zawahiri doelde waarschijnlijk op een aanslag in Pakistan in mei, waarbij elf Fransen de dood vonden.