131 keer Volendam

Voor zover de ernst van een ramp in het aantal doden valt uit te drukken, was de Zeeuwse watersnood van 1953 (1832 slachtoffers) bijna 42 keer zo erg als de Bijlmerramp, 83 maal Enschede en 131 keer Volendam. Toch wordt in het collectieve geheugen vooral onthouden dat de ramp leidde tot het Deltaplan. De media-aandacht voor de trauma's van de overlevenden was tot nu toe bijna nihil.

Een documentaire over de ramp, en dan vooral over wat voor invloed die stormnacht op diverse mensenlevens had, was een voortreffelijk idee.

In het laatste kwartier van De ramp, geregisseerd door de onbekende Zeeuwse documentarist Koert Davidse, wordt die belofte ingelost. Bijna vijftig jaar later blijken overlevenden nog steeds nauwelijks te kunnen spreken over de verliezen, die ze toen geleden hebben. De verdringing heeft veel grotere schade veroorzaakt dan misschien nodig geweest was, als er toen net zoveel slachtofferhulp geweest was als nu gebruikelijk.

Maar tot dat moment komt Davidse's film zeer moeizaam op gang. De informatie wordt slordig gedoseerd, er valt nauwelijks te herkennen wie de sprekers zijn en of ze nu wel of niet uit hetzelfde dorp komen. De taaie opsomming van nu nauwelijks meer relevante details maakt van de ramp alsnog een saaie geschiedenis. De onhandigheid van Davidse als verteller en editor bezorgt het belang van het onderwerp geen goede dienst.

De ramp. Regie: Koert Davidse. In 10 bioscopen (Docuzone).