Zorreguieta's niet bij uitvaart van prins Claus

De ouders van prinses Máxima zijn door het koninklijk huis niet uitgenodigd voor de uitvaart van prins Claus, die volgende week dinsdag zal plaatshebben.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren laten weten. De ouders Zorreguieta zagen er begin dit jaar van af het huwelijk van hun dochter met kroonprins Willem-Alexander bij te wonen. Dat gebeurde op aandringen van Nederland, nadat commotie was ontstaan over het verleden van Jorge Zorreguieta, die staatssecretaris was tijdens het militaire regime-Videla in Argentinië in de jaren zeventig. In het midden gelaten werd toen of de Zorreguita's wel aanwezig zouden kunnen zijn bij toekomstige privé-aangelegenheden van het koninklijk huis. Omdat de bijzetting van het stoffelijk overschot van prins Claus een privé-aangelegenheid is, doet de RVD nu geen nadere mededelingen.

Het lichaam van prins Claus wordt volgende week dinsdag na een kerkdienst bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De uitvaart zal geen `wit' karakter krijgen, zoals de laatste uitvaart van een lid van het koningshuis, prinses Wilhelmina, op 8 december 1962. Wilhelmina had dit, volgens haar biograaf Fasseur, reeds verordoneerd in 1919, omdat zij de dood niet beschouwde als het eind maar als het begin van een nieuw leven. Prins Claus wordt in een koets met grijs onderstel en paars dekkleed overgebracht naar de Nieuwe Kerk in Delft, de familie is in het zwart gekleed.

Dominee Carel ter Linden zal de uitvaartdienst leiden. De hervormde predikant, sinds 1999 met emeritaat, ging eerder dit jaar ook voor in de dienst bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Hij geldt als hofpredikant. Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië heeft laten weten niet aanwezig te zijn bij de uitvaart. Ze heeft een persoonlijke boodschap naar de Nederlandse koninklijke familie gestuurd.

De basisscholen in Den Haag zijn op de dag van de uitvaart gesloten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag in overleg met de schoolbesturen gesloten. In Delft hebben de scholen alleen een dringend advies gekregen geen les te geven.

De Eerste en Tweede Kamer komen morgen in een `bijzondere verenigde vergadering' bijeen om prins Claus te gedenken. De herdenkingsvergadering van de Staten-Generaal zal 's middags in de Ridderzaal zijn. Minister-president Balkenende en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, Braks en Weisglas, houden een toespraak. Het Binnenhof wordt voor het publiek afgesloten.

De Tweede Kamer houdt deze week geen plenaire vergadering, de eerstvolgende is woensdag 16 oktober. Voorzitter Weisglas schrapte gistermorgen al de vergadering van morgen. De Eerste Kamer heeft voor de vergadering van vandaag alle agendapunten geschrapt, maar komt wel bijeen om de Europese raad van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel voor te bereiden. [Vervolg UITVAART: pagina 3]

UITVAART

Lichaam prins naar Noordeinde

[Vervolg van pagina 1] Ook de voorbereiding van het voor volgende week geplande Kamerdebat over de uitbreiding van de Europese Unie, waarvoor de Europese Commissie op Nederlands verzoek de rapporten vervroegd beschikbaar stelt, gaat gewoon door. Behalve de plenaire vergaderingen zijn ook de commissievergaderingen van de Tweede Kamer geschrapt.

Het stoffelijk overschot van de prins werd gistermiddag overgebracht van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam naar Paleis Huis ten Bosch. Achter de

lijkwagen reden de drie zonen van Claus. Zij zouden de overledene vandaag ook vergezellen op de tocht van Huis ten Bosch naar Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koningin. Vanmiddag zouden zij een dodenwake houden op Paleis Noordeinde.

Morgen begint voor genodigden het defilé langs de baar in een rouwkapel in paleis Noordeinde. Daaraan nemen deel Nederlandse autoriteiten, politici, leden van het corps diplomatique en vertegenwoordigers van allerlei organisaties. Van donderdag tot en met zondag kan de bevolking afscheid nemen. Maandag is gereserveerd voor de familie.

Premier Balkenende heeft gistermiddag aan koningin Beatrix officieel condoleances van de hele ministerraad aangeboden. Ministers hebben wegens het overlijden van de prins verscheidene buitenlandse reizen afgezegd. Premier Balkenende zegde de ontmoeting die hij gisteravond zou hebben met zijn Britse collega Blair in Londen af.

Hetzelfde deed minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), die vandaag en morgen in Moskou zou zijn voor overleg met zijn Russische ambtgenoot Ivanov.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren een brief gestuurd aan alle commissarissen van de koningin met daarin meer informatie over de vlaginstructie en andere onderdelen van het protocol, omdat daarover verwarring was. Vanaf morgen kan op de gemeentehuizen het officiële condoleanceregister worden getekend, zo meldde Remkes. Er komt nog een nadere vlaginstructies voor vrijdag, wanneer prins Constantijn jarig is.

In verband met de hofrouw die is afgekondigd zijn alle publieke activiteiten van de leden van het koninklijk huis afgelast. Kroonprins Willem-Alexander zou volgende vier dagen op werkbezoek gaan naar Vietnam en de week daarna met prinses Máxima naar Turkije.