Zorgverzekeraars willen lagere prijzen medicijnen

Zorgverzekeraars CZ, VGZ en Univé willen medicijnfabrikanten vragen de prijzen van merkloze medicijnen te verlagen. De verzekeraars hopen zo veertig tot zeventig miljoen euro te besparen op maagzuurremmers en cholesterolverlagers. Nu gaat dat bedrag naar apothekers in de vorm van bonus of korting van de fabrikant. De verzekeraars willen het geld gebruiken om problemen in de gezondheidszorg aan te pakken, zoals de wachtlijsten.

De patenten op maagzuurremmer Losec en cholesterolverlager Zocor verlopen respectievelijk dit jaar en volgend jaar. Dat maakt het voor andere producenten mogelijk hetzelfde medicijn (goedkoper) te maken onder een andere naam. Vanaf 15 oktober kunnen medicijnfabrikanten via een Europese aanbestedingsprocedure hun prijs opgeven voor medicijnen met dezelfde werking als Losec en Zocor. Met degene die de laagste prijs biedt maken de zorgverzekeraars dan afspraken. Op 1 april 2003 hoopt CZ de contracten in te laten gaan. De verzekeraars zullen de apotheken en huisartsen verzoeken deze medicijnen voor te schrijven en te verstrekken. Het plan van de zorgverzekeraars sluit volgens een woordvoerster van CZ goed aan bij het idee van minister Bomhoff (Volksgezondheid) dat verzekeraars zich actief met de inkoop van geneesmiddelen moeten bezighouden.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Zorgverzekeraars verdienen de apothekers gezamenlijk per jaar gemiddeld een half miljard euro aan de kortingen en bonussen die zij van farmaceutische producenten krijgt voor de afname van hun medicijnen. De apothekers krijgen een financiële tegemoetkoming voor het geld dat zij voortaan mislopen, volgens een woordvoerster van zorgverzekeraar CZ.

De landelijke organisatie van apothekers, KNMP, staat achter het idee om financiële voordelen, die onstaan door het vervallen van patenten, terug te laten stromen naar de zorg. KNMP twijfelt echter aan de manier waarop de zorgverzekeraars dit willen bereiken. Volgens een woordvoerster leidt prijsaanbesteding niet `tot het gewenste resultaat'.

Via een nieuw geneesmiddelensysteem, dat KNMP morgen bekendmaakt, kunnen de prijzen volgens haar met 25 tot 30 procent dalen.