Warm onthaal fusiepoging CMG

Op het Damrak overheerste vanmorgen een positieve stemming, waarbij automatiseerder CMG opviel met een fikse koerssprong van bijna 43 procent. Ook kantoorinrichter Buhrmann zag, na het dramatische verlies van gisteren, zijn koers oplopen met ruim 8 procent.

Buhrmann profiteerde van koopjesjagers, die het fonds kochten na de waardedaling van 43 procent van gisteren. Het nieuws van kredietbeoordelaar Moodys, die zijn ratings voor Buhrmann mogelijk negatief gaat bijstellen, kwam daardoor minder hard aan. De waardedaling van maandag was het gevolg van een tweede winstwaarschuwing van het bedrijf in twee maanden tijd. ,,De beurs is op dit moment erg sentiment gedreven, dan krijg je van dat soort reacties. Zo slecht gesteld is het nog niet met het bedrijf. Het gaat niet failliet, er is nog genoeg cashflow voorlopig'', zegt een belegger. ,,Het was misschien handiger geweest als Buhrmann nooit een winstprognose had gegeven, dan had het bedrijf die ook niet hoeven in te trekken.''

De AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, noteerde tegen het middaguur ruim 1,4 procent hoger. Lijstaanvoerder onder de stijgers was CMG. Het concern gaat mogelijk fuseren met zijn Britse concurrent Logica. CMG bevestigde vanmorgen dat er gesprekken worden gevoerd. In het kielzog van CMG (plus 43 procent) zag ook Getronics zijn koers stijgen, met 6,6 procent.

Andere stijgers waren de financiële waarden, met uitzondering van ING. Aegon noteerde 6,38 procent hoger, ABN Amro 4,6 procent, en Fortis stond op een winst van 2,16 procent.

Ook chipfonds ASML en Philips, gisteren nog in de verdrukking, noteerden vanmorgen behoorlijk hoger. ASML won 2,6 procent, terwijl Philips 2,8 procent duurder werd. Handelshuis Hagemeyer kon niet profiteren van de koopjesjacht op Buhrmann, en noteerde onveranderd.

De andere effectenbeurzen in Europa lieten net als Amsterdam een positief beeld zien. In Londen stond de FTSE-index rond het middaguur op een winst van 0,9 procent. De CAC-index in Parijs liet een stijging zien van 1,21 procent, terwijl de graadmeter van de beurs van Frankfurt, de DAX-index, 0,88 procent hoger noteerde. Vanmorgen werd bekend dat de werkloosheid in Duitsland onverwachts gedaald is, terwijl er gerekend was op een stijging.