Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Man bijt hond. Naar aanleiding van het overlijden van prins Claus een reportage met een man die eind jaren '60 lakei was op Kasteel Drakesteyn. Hij haalt herinneringen op aan de overleden prins. Ned.1, 19.00-19.30u.

Koppen. Onder meer een peiling uit Den Haag naar het verdriet van het Nederlandse volk over het overlijden van prins Claus. Ook een gesprek met royaltywatcher Cees Wyburg. VRT, 21.45-22.25u.

Barend & Van Dorp. Paul de Leeuw vertelt over zijn imitaties van Anneke Grönloh en Bob Smalhout en zijn verhouding met de NCRV. RTL4, 22.30-23.30u.

Nova. Aandacht voor de rede van president Bush waarin hij zegt dat Irak ontwapend moet worden. Deze week beslist het Congres over een resolutie die de VS toestaan militaire acties te ondernemen. Ned.3, 22.30-22.57u.

Factor: Sloopwoede. Aandacht voor de ruim 22.000 woningen die in de provincie Groningen op de nominatie staan gesloopt te worden. In de gemeenten Veendam, Oude Pekela en Hoogezand-Sappemeer heeft dit tot grote onrust onder de bewoners geleid. Ned.1, 23.28-23.52u.

Herdenking prins Claus. Rechtstreeks verslag uit de Ridderzaal in Den Haag waar de Eerste en Tweede Kamer in een gezamenlijke zitting de afgelopen zondag overleden prins Claus zullen herdenken. Morgen, Ned.2, 13.10-17.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Verlovingsuitzending Beatrix en Claus. Herhaling van de uitzending uit juni 1965 over de verloving van Claus von Amsberg met de toenmalige prinses Beatrix. Het jonge, enigszins omstreden paar gaf de dag dat ze hun verloving bekend maakten, voor het eerst live televisie-interviews. Ned.3, 20.28-21.05u.

SPORT

Vak M. Eerste aflevering van een live sportprogramma met gasten, actuele beelden en aanvullende reportages. Mart Smeets ontvangt in deze uitzending volleyballer Ron Zwerver en oud-wereldkampioen wielrennen in 1969 Harm Ottenbros. Ned.2, 22.55-23.45u.

KUNST

Werken aan Werk: Neon. Portret van neonglasblazer Remy de Feyter uit Alkmaar die gevolgd wordt tijdens het vervaardigen van een adelaar in neon. Het duurt enige jaren voordat je het blazen van een bocht in een stuk glas een beetje onder de knie hebt. Ned.3, 19.00-19.30u.

FILM

City Slickers (Roy Underwood, 1991, VS). Op maat van Billy Crystal geschreven komedie over dertigers met midlifecrisis. Drie vrienden herwinnen tijdens avontuurlijke western-vakantie hun zelfrespect en doen nieuwe energie op voor gezinsleven. V8, 20.00-22.00u., onderbroken door reclame.

. Small Faces (Gillies MacKinnon, 1996, Schotland). Zie tv-vooraf. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Rising Sun (Philip Kaufman, 1993, VS). Regisseur van The Unbearable Lightness of Being verfilmde bestseller van Michael (Jurassic Park) Crichton tot conventionele samenzweringsthriller tegen decor van Japans-Amerikaanse spanningen in het bedrijfsleven. Inspecteur Sean Connery geeft, tijdens onderzoek naar moord, collega Wesley Snipes college over Japanse zeden en gewoonten. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame.

. Tirez sur le pianiste (François Truffaut, 1960, Frankrijk). Tweede speelfilm van Truffaut is een even melancholieke als tegendraadse mengelmoes van stijlen en genres, vermomd als film noir. Charles Aznavour speelt een barpianist voor wiens verloederde carrière zowel Marie Dubois als Nicole Berger hun leven offeren. TV5, 22.20-24.00u.

Ransom (Caspar Wrede, 1974, Engeland). Engelse thriller speelt in Scandinavië. Kolonel Sean Connery kampt met liefst twee kwesties: een ontvoerde ambassadeur en een gekaapt vliegtuig. Fotografie van Sven Nykvist. BBC1, 0.35-2.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met scenarioschrijfster van de bisocoopfilm Loenatik Karen van Holst Pelekaan. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété en in het tweede uur praat sociaal-wetenschappelijk onderzoeker Frank J. Buijs over democratie en terreur. 747AM, 22.02-24.00u.

NPS in de middag. Live vanaf de Wadden het Internationaal Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog met onder meer een masterclass van zangeres Jard van Nes.

Morgen, Radio 4, 13.30-16.30u.