Stedelijk Museum 2

Het is onbegrijpelijk dat een museumdirecteur, in zijn hoedanigheid als intermediaire opdrachtgever, zijn ontslag niet onmiddellijk indient na op zo'n grove manier door het stadsbestuur onderuit te zijn gehaald. Dit zegt veel, zo niet alles, over de eigenwaarde van de heren Fuchs en Van Heusden.

Nu wordt de optie onderzocht om met behulp van ING Vastgoed een dependance te laten verrijzen bij het Beatrixpark. Wat het principiële verschil is tussen financiering door een automerk of door een vastgoedmaatschappij is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat het enige museum dat Amsterdam-Zuid ooit herbergde, het Scheepvaartmuseum was: een heerlijk rustgevend instituut, waarin je dagen kon dwalen zonder ooit een andere bezoeker tegen het lijf te lopen; hetgeen waarschijnlijk de reden was voor spoorslagse verplaatsing naar het centrum van de stad. De naam `Zuidas' is bedrieglijk. Een as impliceert een centrale positie, terwijl de Zuidas juist langs Amsterdam-Zuid scheert, en niet doorsnijdt.

Waarom het nieuwe museum, als dit er met alle geweld moet komen, niet lokaliseren op het Frederiksplein, en combineren met de herbouw van het voormalige Paleis voor Volksvlijt, dat helaas in 1929 afbrandde? Stedenbouwkundig en toeristisch is dit een betere optie en ook architectonisch valt er veel te winnen.

Het Paleis voor Volksvlijt lijkt qua volume op Quai d'Orsay, nu een prachtig museum aan de Seine-oever, maar voorheen een station. Ook het Paleis voor Volksvlijt had een lange centrale hal, ideaal voor het tentoonstellen van installaties en sculpturen en voldoende ruimte voor performances.

    • Joost Veerkamp