RVD liet commerciële zenders wachten

De NOS heeft eerder dan RTL en SBS van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) signalen gekregen dat prins Claus was overleden. Volgens de RVD is dat gebeurd om het de NOS mogelijk te maken haar wettelijke taak – het berichten over gebeurtenissen van nationaal belang – uit te voeren.

Omstreeks kwart voor acht zondagavond heeft de RVD meegedeeld aan NOS Actueel dat de speciale studio in gereedheid moest worden gebracht voor een toespraak van de minister-president ,,voor het geval dat'', aldus NOS-RTV-woordvoerder Rolf de Wit. Iets na half negen werd vervolgens bevestigd dat prins Claus was overleden. Binnen zes minuten begon een speciale NOS-uitzending.

RTL Nieuws, waarvan de hoofdredacteur door de RVD werd gebeld toen de publieke omroep al aan het uitzenden was – is kwaad over de gang van zaken en zal bij de RVD een klacht indienen. RTL Nieuws begon om vijf voor negen met de speciale uitzending. SBS kwam na negen uur met een aan de prins gewijd programma.

Volgens RTL, SBS en de NOS zijn er afspraken met de RVD dat bij dit soort gebeurtenissen de omroepen zoveel mogelijk tegelijkertijd worden geïnformeerd. De RVD stelt dat er een verschil is tussen het bieden van de mogelijkheid aan de NOS om technische voorbereidingen te treffen en de officiële mededeling van het overlijden van prins Claus.

De redactie van RTL Nieuws had net als de publieke omroep uit eigen bronnen vernomen dat de prins niet meer zou leven, maar dat werd iets na acht uur door de RVD ontkend. RTL-woordvoerster Jaqueline Hekkers: ,,Misschien moeten wij in de toekomst niet meer afgaan op de RVD als betrouwbare instelling om dit soort berichten bij te toetsen.'' Hekkers betreurt de gang van zaken omdat ,,een deel van de Nederlandse televisiekijkers hierdoor later dan nodig is geïnformeerd''. RTL heeft een vast draaiboek voor dit soort gebeurtenissen, maar omdat de redactie werd overvallen door het nieuws is dat niet gevolgd, aldus Hekkers.

Ron Abram, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat bij gebeurtenissen van nationaal belang ,,alle media tegelijkertijd geïnformeerd moeten worden. Jammer dat dat niet is gebeurd.''