Reigning Sound

Greg Cartwright, alias Greg Oblivian van de legendarische garageband The Oblivians, laat er geen misverstand over bestaan: zijn nieuwe band Reigning Sound kent zijn muzikale oorsprong in Memphis.

Op het tweede album van de groep, Time Bomb High School, is dat wederom aan alles af te horen. Met een mengeling van punk, rock & roll, soul en blues zet Cartwright een geluid neer dat verwijst naar alle tradities die de vorige eeuw in die magische rockstad een thuis vonden. Vooral het sublieme orgelwerk van Alex Greene klinkt zoals het nog elke avond in de kroegen van Beale Street te horen valt. Maar de grootste kracht van Reigning Sound is toch de zang van Cartwright. Bloedserieus en druipend van de soul zingt hij een gevarieerde verzameling klassiekers en eigen nummers, en onderstreept nog maar eens weer dat zijn muzikale beleving altijd gericht is geweest op de ideale song voor de ideale band. Time Bomb High School mag dan qua titel nadrukkelijk refereren aan een lange traditie van garagerockalbums; deze plaat valt nauwelijks onder die noemer te plaatsen. Dit is moderne Memphis soul, met invloeden uit alle hoeken van de underground, waardoor de muzikale wereld in een perfecte balans op zijn kop wordt gezet.

Reigning Sound, Time Bomb High School; In The Red/Konkurrent ITR084

    • Nanne Tepper