Raadslid actief op rechtse internetfora

Het college van burgemeester en wethouders op het matje roepen over schijnhuwelijken, het gebruik van de eigen taal in moskeeën of vertalingen van gemeentelijke folders (`Bent u het met me eens dat dit geen stimulans geeft aan het leren van de taal?') – het mocht allemaal. Maar Michiel Smit van de gemeentelijke partij Leefbaar Rotterdam ging te ver toen hij zich onder pseudoniem op extreem-rechtse internetfora begaf.

Dus vergaderde zijn fractie gisteravond over de positie van hun bekendste gemeenteraadslid, dat de partij weliswaar veel aandacht bezorgt, maar niet altijd een even goede naam. Michiel Smit boog het hoofd: ,,Het was niet zo handig, nee. Vooral dat stormfront-gebeuren niet.''

Op dit extreem-rechtse internetforum had de `Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka' Smit onlangs weten te traceren. Ook werd vorige week duidelijk dat hij een nieuwe extreem-rechtse partij succes had gewenst, in een email onder eigen naam. Eerder zocht Smit contact met Filip Dewinter van het Vlaams Blok.

De fractie, die populistisch maar niet extreem-rechts wil zijn, was eenduidig: minder naar buiten treden en dat pas doen als er een afgerond fractiestandpunt is. Als voorbeeld haalde men de vragen aan het college aan over de vertalingen van gemeentelijke folders. Had Smit er wel bij stilgestaan dat dit bijvoorbeeld ook folders zijn op het gebied van de volksgezondheid, en dat als je die niet meer vertaalt, je dus de gezondheid van mensen in gevaar brengt?

De afkeuring van de fractie wil trouwens niet zeggen dat deze meestal niet achter hem stond – het ging over de manier waarop. Zo diende Leefbaar Rotterdam vorige week bij de bespreking van het collegeprogramma nog een motie in naar aanleiding van een van zijn standpunten. De fractie vroeg daarin aandacht voor het wangedrag van criminele jongeren, die ,,de blits maken met hun verdiende geld'' door rond te rijden in Ferrari's en Porsches. Dus zo moest het: niet alleen iets vinden, maar het ook uitwerken.