Prins Claus en de media 6

Zondagavond kijkend naar de reportage op Nederland 1, 2 en 3 naar aanleiding van het overlijden van prins Claus, viel mij op dat Maartje van Weegen in het zwart gekleed de presentatie van deze speciale uitzending verzorgde, overschakelt naar een interview met Lubbers door diezelfde Maartje van Weegen, maar nu in een geel pakje en de zon schijnt. Dan de opmerking dat Claus om 7 uur die avond is overleden: het was donker toen hij overleed.

Verder viel het zoeken naar sensatie op. Staat een reporter van de NOS voor het AMC en Maartje vraagt hem of er veel mensen naar het ziekenhuis zijn gekomen (zogenaamde ramptoeristen dan wel nieuwsgierigen). Antwoord is dat ze er nog niet zijn, maar de dranghekken staan er al. Idem voor de correspondent voor Huis Ten Bosch. Dan weer iemand voor het Paleis op de Dam. Interview met een paar jongens die staan te voetballen. Interviewer wenst een reactie op de dood van Claus. Reactie is of het een grap is. Interviewer zegt lachend nee, nee het is echt waar.

Ik weet nog dat, toen wij gelukkig waren met twee zenders (Nederland 1 en Nederland 2) en de kabel er nog niet was, bij een dergelijke gebeurtenis het programma werd aangepast. Dat kon bijvoorbeeld inhouden dat je naar een soort testbeeld moest kijken. Dat alles is beter dan slechte interviews die net als bij CNN om het kwartier worden herhaald bij gebrek aan iets nieuws. Over waarden en normen gesproken. Zeer bedenkelijk allemaal.

    • Maarten van der Klaauw