Prins Claus en de media 5

Prins Claus is overleden, en dat trieste feit wordt onder meer gemarkeerd door het opschorten van allerlei openbare activiteiten. De rijksoverheid stelt feestelijkheden uit, her en der gaan op rijksgebouwen en bij bedrijven, instanties en sommige particulieren vlaggen halfstok, zelfs Radio 538 en TMF passen de programmering aan. En wat gebeurt in de sport? Die gaat door volgens de orde van de dag, als het aan koepelorganisatie NOC*NSF ligt. Die heeft laten weten dat ze niet aan clubs adviseert om tot afgelasten van wedstrijden over te gaan, met als reden dat er geen nationale rouw is afgekondigd. ,,Het publieke leven gaat door'', zei een woordvoerder van de sportkoepel maandag volgens het ANP.

Maar Nederland ként geen nationale rouw. Los van het feit dat ik deze houding hufterig vind, mist het NOC*NSF hier een belangrijke kans te laten zien dat in en om de sport nog gevoel is voor fatsoen en ethiek. Daaraan wordt nog wel eens getwijfeld. Over het gevoel voor fatsoen bij NOC*NSF twijfel ik nu niet meer: dat is bedroevend.

    • J. Beekman