Overnameslag om bankgroep Abbey

Om Abbey National, de grootste Britse hypotheekverstrekker, is opnieuw een overnameslag begonnen. Abbey wees vanochtend het informele aanbod van Bank of Ireland (BoI) af, omdat de Ierse bankgroep Abbey zou onderwaarderen.

BoI wil via een aandelentransactie fuseren tot een bedrijf met een marktwaarde van rond de 25 miljard pond (40 miljard euro), dat de op tien na grootste bank van Europa zou worden. BoI kan nu zijn bod verhogen, bijvoorbeeld met cash, en aangenomen wordt dat zich ook andere gegadigden zullen melden. De belangrijkste daarvan is National Australia Bank (NAB), die in juli van dit jaar Abbey al tevergeefs benaderde.

Abbey is de zesde Britse bankgroep met een marktwaarde van ruim veertien miljard pond, 750 kantoren en 28.500 werknemers. Het bedrijf is al drie jaar een muurbloem binnen het Britse bankwezen dat zich intensief concentreerde. Fusiepogingen met Bank of Scotland (BoS), in 2000, en een jaar later met Lloyds TSB mislukten. De grote hypotheekverstrekkers Halifax en Woolwich gingen sindsdien respectievelijk naar Bank of Scotland en Barclays, terwijl Lloyds met verzekeraar Scottish Widows fuseerde. Bank of Scotland heeft intussen ook NatWest overgenomen. Alleen de kleine hypotheekverstrekker Alliance and Leicester is nog zelfstandig.

Abbey heeft een aandeel van twaalf procent in de Britse hypotheekmarkt. De omvorming van een onderlinge vennootschap naar beursgenoteerde onderneming in 1989 is grotendeels succesvol geweest, maar Abbey heeft een slecht jaar achter de rug, waarbij de beurskoers meer dan gehalveerd is. In juni schroefde het bedrijf zijn winstverwachting naar beneden, omdat voor honderden miljoenen ponden aan zakelijke leningen moest worden afgeschreven. Directeur Ian Harley trad na 25 jaar dienst af en is sindsdien niet vervangen. Al langer werd verwacht dat bij Abbey binnenkort forse ontslagen vallen. Ook zou het First National, zijn divisie voor persoonlijke leningen, willen afstoten. Analisten zeggen dat een fusie met BoI weinig toegevoegde waarde zou hebben en weinig besparingen zou opleveren. Het aandeel Abbey steeg gisteren met acht procent. BoI, in Dublin genoteerd, zakte met hetzelfde percentage.