Overlijden Claus is ook handel

Het overlijden van Claus betekent geld in het laatje voor Delftenaren met uitzicht op de Nieuwe Kerk, bloemisten, journalisten en musea. Een overzicht.

Bewoners en uitbaters van panden aan de Markt in Delft proberen een slaatje te slaan uit de mediabelangstelling voor de uitvaart van prins Claus. Drommen journalisten zijn in Delft op zoek naar een uitkijkpost op de route van de rouwstoet en op de Nieuwe Kerk. Wie een kamer wil reserveren als uitkijkpost, moet bij sommige hotels meer dan duizend euro betalen. Een uitbater van een café-restaurant had gisteren nog één `raam' over. ,,Drieduizend, in guldens. Maar laat het wel heel snel weten, anders is-ie weg.'' De andere drie ramen aan de voorzijde van het pand had hij al verhuurd.

Een andere ondernemer, die een iets minder goed uitzicht biedt, vroeg gisteren 200 euro voor het gebruik van de kamer. ,,Maar als er iemand komt die het dubbele biedt, moeten we nog maar eens praten'', aldus de winkelier tegen een van de zoekende journalisten.

Ook ondernemers buiten Delft doen goede zaken. De Dokkumer Vlaggen Centrale liet gisteren weten dat er vier keer zoveel vraag is naar vlaggen als normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Het bedrijf ontving gisteren tot halverwege de middag enkele tientallen telefoontjes, niet alleen van particulieren, maar ook van overheidsinstanties en bedrijven. ,,Dit is normaal gesproken laagseizoen voor ons'', aldus een woordvoerster. Het bedrijf voorziet een verdere stijging van de vraag. ,,Wij denken dat veel mensen zeker op de dag van de uitvaart de vlag halfstok gaan hangen.''

Het Gemeentearchief in Delft en Stedelijk Museum Het Prinsenhof hebben een expositie samengesteld over vorstelijke uitvaarten. In het Stedelijk Museum zijn originele prenten, foto's en archiefstukken van begrafenissen van de Oranjes in Delft tentoongesteld. Bezoekers kunnen er ook een condoleanceregister tekenen. In het Gemeentearchief is een film te zien van de laatste drie koninklijke uitvaarten.

Museum Buren en Oranje in het Gelderse Buren, waar Anna van Egmond van Buren in 1551 trouwde met Willem van Oranje, heeft gisterochtend inderhaast een mini-expositie ingericht over prins Claus. Op de tentoonstelling zijn foto's en andere memorabilia, zoals een boek met citaten van de prins te zien.

Bloemist Alpina op de Kneuterdijk in Den Haag, hofleverancier van het koninklijk huis, wordt ,,helemaal gek gebeld'' door mensen die kransen en boeketten willen bestellen, vertelt eigenaar Jos Kuiper. ,,We krijgen vooral telefoontjes van bedrijven en het corps diplomatique die bloemen bij Paleis Noordeinde willen laten bezorgen als het lichaam van prins Claus daarheen wordt overgebracht. Aan Paleis Huis Ten Bosch, het woonpaleis van de koningin, mag niets geleverd worden. Dat is een privé-aangelegenheid.''

De landelijke dagbladen hebben gisteren hun oplage verhoogd. Koploper was De Telegraaf, met 60.000 extra kranten bovenop de gebruikelijke 780.000 exemplaren. Algemeen Dagblad liet de oplage van 315.000 verhogen met 27.000, de Volkskrant drukte er 26.000 extra (normale oplage 325.000), Trouw 8.000 extra (oplage 125.000) en NRC Handelsblad 5.000 extra (oplage 270.000).

Bij de roddelbladen is in de nacht van zondag op maandag hard gewerkt, om de nieuwste uitgave zo snel mogelijk in de winkels te krijgen. Story, Privé en Weekend komen alle drie vandaag uit, een dag eerder dan gebruikelijk. Meer dan de helft van de pagina's in Weekend wordt gewijd aan de overleden Claus. Story komt met een extra uitgave van zestien pagina's groot in het blad zelf. Andere bladen, als Vorsten, brengen na de begrafenis een speciaal bewaarnummer uit. Het novembernummer dat al bij de drukker lag is teruggehaald, aldus hoofdredacteur C. de Horde. Hierin komen geen advertenties.

De Koninklijke Munt ziet in het overlijden van prins Claus geen aanleiding voor het uitbrengen van een speciale herdenkingspenning. ,,Het leek ons niet passend en te commercieel voor dit droeve geval'', aldus een woordvoerster. Of er een herdenkingsmunt, een echte euro, zal worden geslagen hangt volgens de Munt af van de overheid. ,,Het ministerie van Financiën moet dat beslissen'', aldus de woordvoerster van de Munt. ,,We hebben nog geen verzoek gehad om een speciale munt te slaan.'' De laatste officiële herdenkingsmunt is geslagen ter ere van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.