Moorden beheersen Maryland

Angst regeert in de Amerikaanse staat Maryland en het naburige Washington sinds een sluipschutter bijna dagelijks toeslaat.

Gisteren maakte hij zijn achtste slachtoffer, een 13-jarige schooljongen. Een kogel trof de jongen in zijn borst, kort nadat hij door zijn tante was afgezet voor zijn middelbare school in Bowie. Na een operatie van uren is zijn toestand kritiek maar stabiel.

Sinds vorige week woensdag heeft de sluipschutter zes mensen gedood en twee ernstig verwond. Vijf doden vielen in Montgomery County, een deel van de staat Maryland. De zesde stierf in Washington op straat.

De dader gaat steeds op dezelfde manier te werk. Hij kiest de openbare ruimte : bij een pompstation of autodealer, voor een kruidenier of postkantoor. Elke keer vuurt hij één schot af, steeds van afstand. Geen enkele keer waren er getuigen. Hij bedient zich van een zwaar geweer dat vaak gebruikt wordt door militairen, maar waarvoor de kogels ook door burgers overal vrij kunnen worden gekocht.

Verder lijkt de schutter volstrekt willekeurig te werk te gaan. Hij schiet op mannen en vrouwen, en maakt geen onderscheid tussen blanken of zwarten, Amerikanen van Spaanse of Indiaanse orgine. Zijn slachtoffers variëren in leeftijd tussen de 13 en 72 jaar.

,,Alle slachtoffers waren onschuldig en weerloos'', verklaarde gisteren de commissaris van de Montgomery County Police, Charles Moose. ,,Maar nu is een grens overschreden. Op een kind schieten. Dat komt wel heel dichtbij.'' Tijdens zijn verklaring stroomden de tranen over zijn gezicht.

De politie die ruim honderd mensen bij het onderzoek heeft ingezet, beloofde gisteren een intensivering van het opsporingswerk. Daarmee hoopt ze de groeiende vrees onder de bevolking te beteugelen. Sommige mensen durven hun huis niet meer uit. Ouders houden hun kinderen thuis. In winkelcentra is het minder druk dan normaal.

Patricia Choquet, een moeder van een 7-jarige meisje, vertelt dat haar dochter de laatste dagen elke nacht huilend en schreeuwend is wakker geworden. Op school hadden ze het meisje gewaarschuwd voor `de man die op mensen schiet'. Zelf houdt Patricia Choquet de uitstapjes buitenshuis tot een minimum beperkt. Ze doet alleen maar boodschappen bij winkels waar ze voor de deur kan parkeren. Haar dochter laat ze niet meer buitenspelen. Een verjaardagsfeestje van een vriendinnetje werd afgelopen weekend uit voorzorg van een minigolfbaan naar binnenshuis verplaatst.

Washington DC is de moordhoofdstad van de westerse wereld. Van elke 100.000 inwoners werden er jaarlijks bijna 70 vermoord. Daarmee is de kans om in Washington door moord om het leven te komen 30 keer groter dan in Londen en 170 keer groter dan in Brussel.