Met de pet rond

Insiders spreken over het best bewaarde geheim van Eindhoven wanneer de optredens ter sprake komen in café De Buut in de Rochusbuurt, tegen het centrum van de stad. Elke maandag is het hier `manic monday'. De muzikanten worden gecontracteerd door buurtbewoner Ad van Meurs, een doorgewinterde muzikant die als The Watchman door het artiestenleven gaat. Opmerkelijk, zo niet uniek voor Nederland, is dat Van Meurs de optredens wel aankondigt maar geen entree vraagt en in plaats daarvan met de pet rondgaat, of liever gezegd met een blik. Van Meurs heeft daar enige diepzinnige gedachten bij. Het is het meest eerlijke systeem dat hij kan bedenken om de muzikant te geven wat hij verdient. Het publiek moet zelf bepalen wat het voor het gebodene over heeft. Dat is wel eens goed, zegt Van Meurs, want er zijn al genoeg mensen die zich opdoffen voor schouwburg en concertzaal zonder na te denken over wat zij te zien krijgen.

De muzikanten doen meestal geen slechte zaken, zegt Van Meurs. Er zijn mensen die schielijk vertrekken zodra hij tijdens het concert met zijn blik opduikt, er is ook een tamelijk grote groep die te beroerd is om er meer dan een paar dubbeltjes in te gooien, maar er zijn er ook die gerust vijf euro geven. Van Meurs betrekt de muzikanten uit het internationale folkcircuit. Hij stelt wel eisen aan het muzikale gehalte maar hij is niet zuinig met uitnodigingen. Laatst belde een vrouw uit Den Bosch die vertelde dat ze getrouwd was met een man uit de Oekraïne en dat die nodig eens moest laten horen wat hij kon. Van Meurs stemde toe en zo zat Andrey Vasko vorige week voor een man of dertig. Zijn gitaarmuziek overstemt het geroezemoes en Van Meurs, die vooraf enkele eigen nummers heeft gespeeld, is niet ontevreden. Een echte muzikant, oordeelt hij met een glas bier in de hand, al had voor hem het slagwerk er niet bij gehoeven.

Af en toe zit er een misser tussen. Sommige bands uit Engeland hebben de neiging de versterker op honderd te zetten en een uur lang harde muziek van Led Zeppelin de kleine ruimte in te blazen. En er zijn ook wel Amerikanen die een concert in Nederland vooral opvatten als een mogelijkheid om eindelijk een coffeeshop te bezoeken. Er komen ook wel beroemdheden zoals Kaz Lux naar `manic monday' in café De Buut, niet zelden omdat ze op maandag nooit veel te doen hebben. Veel muzikanten zijn desperaat om ergens een keer te mogen optreden. Ook zij krijgen een kans, schoolbandjes bijvoorbeeld die meestal veel familie meenemen, goed voor de omzet van de drie kroegen in Eindhoven, Gemert en Geldrop waar Van Meurs een deal mee heeft gesloten.

Niet iedereen weet het, zegt The Watchman, maar Eindhoven is al heel lang een echte muziekstad, met artiesten als Peter Koelewijn, Armand en Bots. Er zijn mensen die beweren dat er bijna nooit iets gebeurt in deze stad. Laten ze dat vooral zeggen, zeggen bezoekers van De Buut, dan kunnen wij in alle rust doen wat we leuk vinden.

    • Arjen Schreuder