Logica ontloopt jagers via CMG

De automatiseerders CMG en Logica voeren fusiebesprekingen. Nu klanten hun ICT-budgetten hebben bevroren en saneringen niet meer helpen, moet schaalgrootte uitkomst bieden.

Gevoel voor timing kan automatiseerders CMG en Logica niet worden ontzegd. Nu de afnemers van hun ICT-diensten de bestedingen tot vrijwel nul hebben teruggeschroefd, is er tijd genoeg om de twee organisaties in elkaar te schuiven. De honderden bankzitters – in de ICT-sector jargon voor mensen die betaald thuis zitten omdat er geen opdrachten zijn – kunnen meteen aan de slag om de nieuwe organisatie in elkaar te zetten.

De vandaag bekendgemaakte fusiebesprekingen tussen het Nederlands-Britse CMG en het Britse Logica lijkt op een gedwongen huwelijk. De spelers in de sector zijn door de wereldwijde economische malaise ernstig verzwakt. Het Nederlandse Aino zit in surseance, PinkRoccade heeft stevig het mes in het personeelsbestand gezet en Getronics moest vorige week noodgedwongen afscheid nemen van een deel van de Amerikaanse activiteiten om de schuld te verminderen, nadat het eerder ook mensen de deur had gewezen.

Ook CMG en Logica hebben het saneerdersmes al eerder van stal gehaald. Maar voldoende soelaas lijkt dat niet meer te bieden. Schaalgrootte creëren is nog de enige uitweg. Maar, zeggen beide bedrijven, de gesprekken zijn nog in een pril stadium. Alhoewel enkele essentiële zaken al zijn geregeld, zoals de aandelenverhouding en de posities binnen het bestuur.

Door samen te gaan proberen CMG en Logica elkaar te versterken. Maar wat hebben ze elkaar te bieden? Beide bedrijven leunen zwaar op ict-dienstverlening en beide bedrijven zijn volop vertegenwoordigd op de Britse ICT-markt. Daar kan flink op kosten worden bespaard, hoewel beide bedrijven nog niet over ontslagen reppen.

Buiten Groot-Brittannië vullen de bedrijven elkaar goed aan, zegt analist F. Hermelink van Dexia Securities. CMG is ondervertegenwoordigd in Duitsland, waar Logica een betere positie heeft. Logica kan daarentegen profiteren van CMG's sterke aanwezigheid in de Benelux. Logica is ook ,,sterker'' in Noord- en Zuid-Amerika waar 21 procent van de totale omzet vandaan komt, terwijl CMG op dat continent 13 procent van zijn omzet realiseert. ,,Schaalgrootte blijft heel belangrijk in de ICT-sector'', zegt de analist.

De twee bedrijven zijn naast ICT-dienstverlening actief op het gebied van software voor mobiele telefoons, met name voor het verzenden van berichtjes (SMS) en plaatjes (MMS). Beide ondernemingen hebben volop geprofiteerd van het enorme succes van SMS-berichten, maar op het gebied van MMS doet Logica het veel slechter dan CMG. Sterker nog: analisten hebben de MMS-divisie al lang afgeschreven. Dat Logica zelf nog steeds geen punt achter de activiteiten heeft gezet, kwam het bestuur van het bedrijf de afgelopen maanden op forse kritiek te staan.

Volgens analist Hermelink heeft Logica CMG op het gebied van MMS niets te bieden. Met name omdat de systemen die door elk bedrijf afzonderlijk zijn ontwikkeld niet of nauwelijks op elkaar aansluiten. Bovendien heeft Logica in tegenstelling tot CMG geen enkele klant weten te strikken voor zijn MMS-diensten. De analist sluit tot slot niet uit dat er fricties op de werkvloer kunnen ontstaan: de SMS- en MMS-divisies van CMG en Logica hebben elkaar tot nu toe meedogenloos beconcurreerd.

CMG is sinds begin dit jaar ruim 80 procent van zijn beurswaarde verloren, vooral doordat klanten hun ICT-bestedingen bevroren. Maar het bedrijf slaagt er beter in de ontwikkelingen op het gebied van MMS bij te houden. Het wordt vaak in een adem genoemd met Ericsson en Nokia, de toonaangevende spelers op dit gebied.

Er was ook een belangrijke meevaller. In augustus werd bekend dat CMG een groot contract heeft afgesloten met Hutchison, de investeerder uit Hongkong, die in Groot-Brittannië diensten voor geavanceerde mobiele telefonie wil aanbieden. CMG mag hiervoor de software gaan leveren. Het contract hield CMG in het eerste halfjaar uit de rode cijfers, maar daar was ook alles mee gezegd.

Logica, dat de afgelopen jaren door overnames snel is gegroeid, heeft daarentgen een slecht halfjaar achter de rug. In mei kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing. Kort daarop werden de door Logica overgenomen bedrijven met 261 miljoen pond afgewaardeerd, hetgeen over het eerste halfjaar een verlies opleverde van 297 miljoen pond. De beurskoers is sinds 1 januari met meer dan 80 procent gekelderd, net zoals CMG.

De afgelopen maanden viel geregeld te beluisteren dat Logica er simpelweg om vroeg om te worden overgenomen. Logica is de jagers voorgebleven, door nu zelf een prooi te vinden.

    • Stéphane Alonso
    • Mark Houben