Logica en CMG werken aan een fusie

De automatiseerders CMG en het Britse Logica werken aan een fusie. Beide bedrijven zijn felle concurrenten van elkaar, zowel op het gebied van automatiseringsdiensten als op het terrein van software-ontwikkeling voor berichtenverkeer voor mobiele telefoons (SMS).

De plannen zijn dermate vergevorderd dat de aandelenverhouding al bekend is. De aandeelhouders van Logica krijgen 60 procent in de nieuwe combinatie en de beleggers in CMG de resterende 40 procent. Topman van de combinatie wordt M. Read, de huidige bestuursvoorzitter van Logica. C. Stutterheim, de topman van CMG, wordt president-commissaris. In reactie op de fusiebesprekingen spoot de koers van CMG op de Amsterdamse beurs vanochtend met ruim 41 procent omhoog.

Zowel Logica als CMG hebben het afgelopen jaar een enorme koersval doorgemaakt. Beide beursfondsen – Logica is in Londen genoteerd, CMG heeft noteringen in Londen en Amsterdam – hebben de waarde van het aandeel met circa 80 procent zien wegsmelten door de malaise op de automatiseringsmarkt.

Logica sloot het boekjaar, dat eind juni afliep, af met een verlies van ruim 400 miljoen euro. Ook CMG boekte vorig jaar verlies, vooral door de afboeking op het in 2000 overgenomen Admiral.

Mocht de fusie slagen dan ontstaat een bedrijf met meer dan 25.000 werknemers. De combinatie zou daarmee één van de grootste automatiseerders worden in Europa.