Kritiek Heinsbroek op plannen kabelaars

Minister Heinsbroek van EZ zal een convenant tussen kabelbedrijven en programmamakers kritisch volgen. Hij wil niet dat de tarieven voor consumenten worden verhoogd voor diensten die zij niet gebruiken. Dat blijkt uit antwoorden van Heinsbroek op vragen van het Kamerlid Vendrik (GroenLinks). Kabelbedrijven en programma-aanbieders onderhandelen met elkaar over een convenant. De bedoeling is dat via de kabel een breder pakket aan diensten (zoals telefoon en breedband-internet) aangeboden wordt. De kabelbedrijven sturen aan op een tariefsverhoging voor alle abonnee`s, ongeacht of die gebruik maken van nieuwe diensten.

Vorige week al haalde de Consumentenbond hard uit naar het op handen zijnde convenant. De bond riep abonnee's van de kabelbedrijven op hun rekening expres te laat te betalen om druk op hen uit te oefenen de prijzen niet te verhogen. Heinsbroek lijkt de Consumentenbond nu te steunen, hoewel hij ook aangeeft dat de kabelbranche ,,een redelijk rendement moet kunnen behalen op de investeringen door faire consumentenprijzen''.

,,Anders ligt het'', zo schrijft Heinsbroek, ,,als eventuele tariefverhogingen kennelijk bedoeld zijn om investeringen voor nieuwe diensten te kunnen financieren. De situatie zou zich kunnen voordoen dat consumenten gedwongen worden mee te betalen aan investeringen in diensten waarvan zij mogelijkerwijs nooit gebruik willen maken. Mogelijk is er dan sprake van misbruik van economische machtspositie.''

Heinsbroek wijst erop dat de overheid zelf geen partner is in het convenant en derhalve geen inspraak heeft in de uitkomst ervan. ,Op dit moment heb ik geen reden aan te nemen dat er sprake van is dat kabelexploitanten misbruik maken van hun machtspositie'', schrijft Heinsbroek.