Kristallen krokodil en nog véél meer voor jarige Poetin

Wat zal ik Poetin eens geven? Gisteren werd de populaire Russische president 50 jaar, dus de elite brak zich een week lang het hoofd over deze cruciale vraag. Cadeautjes zijn zeer belangrijk in Rusland, maar Poetin is een moeilijk geval. De leider reageert nogal nuffig op alles dat riekt naar strooplikken of persoonsverheerlijking.

Dus werd er gisteren weinig meer vernomen van het Kirgizische voornemen een bergtop naar Poetin te vernoemen. De leiders van de oud-Sovjetrepublieken die gisteren bijeen waren in de Moldavische hoofdstad Chisinau hielden het bij een eenvoudig partijtje in de wijnberg Cricova, een grottencomplex waar duizenden vaten Moldavische wijn rijpen. Oekraïne schonk een zonneklok met een spreuk van de filosoof Kant, Turkmenistan het obligate tapijt, Moldavië een kristallen krokodil. Waarom? ,,De krokoldil is het enige beest dat niet achteruit loopt'', zei de Moldavische president Voronin mysterieus.

Russische bestuurders putten zich vooral uit in orginaliteit. De burgemeester van Labinsk stond om twaalf uur 's nachts gereed om het eerste felicitatie-telegram te sturen, Tomsk had een 17 jaar oude cederboom in een pot, Tsjeljabinsk een set dolken, zwaarden en strijdbijlen, Kaliningrad een struisvogelei met een portret van Poetin, Basjkortostan een zak `uitgelezen uien' en een brief van drie kantjes waarop elk woord met een P begon.

De regio Basjkirië, dat vorig jaar een rashengst schonk, liet nu pedant weten slechts een ,,politiek en economisch stabiele regio te schenken''. Gisteren werd bovendien het bestaan van een hond gemeld die de voornaam van de president kan blaffen.

Bij het volk gingen alle remmen los. Het Kremlin ontving honderduizenden kaartjes van dankbare schooljeugd. Er waren lessen in Poetinkunde, Poetinparades en Poetingebeden. Een groep juweliers uit de Oeral tastte diep in de buidel met een kopie van de met juwelen ingelegde muts van Monomachus, het symbool bij uitstek van onbeperkte tsarenmacht. Poetin zal de muts niet opzetten, bezwoer een woordvoeder van het Kremlin. En alles wordt opgeslagen in het depot.

De geschenkenlawine illustreert de fenomenale populariteit van Poetin. Wat hij doet, lijkt van geen belang. Als hij er maar is. ,,De stabiliteit van Rusland is gebaseerd op zijn imago'', zegt commentator Aleksej Poesjkov. ,,Er is geen enkele sociale of economische basis voor stabiliteit, behalve hoge olieprijzen en Poetin.'' Het mooiste cadeau kwam derhalve van tv-kanaal ORT, dat de president gisteravond interviewde aan de keukentafel, met een kopje thee met marmelade en een aai voor zijn hond. Een ontspannen Poetin beloofde het leven van de Russen ,,een beetje beter te maken''. En over de samenleving had hij ook goed nieuws. ,,Wij hebben in tien jaar een interne resistentie tegen tirannie ontwikkeld.''

    • Coen van Zwol