Gemeente Rotterdam wil Operafestival

De gemeente Rotterdam streeft naar een Operafestival vanaf 2005. Een ander plan van het gemeentebestuur is opheffing van de zomerstop in theaters en concertzalen.

Dit staat in de begrotingsvoorstellen van het Rotterdamse college van Burgemeester en wethouders, die half november door de gemeenteraad zullen worden besproken. Het college wil versterking van het opera-aanbod in Rotterdam. Midden- en hogere inkomensgroepen moeten deze kunstvorm ,,in de aantrekkelijke vestigingsplaats Rotterdam kunnen vinden''.

In het Cultuurplan 2005-2008 zal worden gezocht naar financiële middelen voor een jaarlijks Operafestival. Komend seizoen wordt het opera-aanbod in Rotterdam voor de tweede keer gezamelijk gepresenteerd door zeven kunstinstellingen. De operapartners zijn de Rotterdamse Schouwburg, Nieuwe Luxor Theater, De Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Gergiev Festival, Onafhankelijk Toneel/Opera O.T., ro theater en Rotterdam Festivals. Deze samenwerking moet volgens het college uitgroeien tot een Operafestival ,,van nationale en liefst ook internationale betekenis''.

Een ander voorstel van het gemeentebestuur is opheffing van de culturele zomerstop. Rotterdam moet zowel voor toeristen als `thuisblijvers' een antrekkelijke stad zijn, aldus het college. Tot nu toe maakte de reguliere programmering in zalen als de Schouwburg en De Doelen in juli en augustus plaats voor buitenfestivals. Naar aanleiding van het succes van de voorstelling City van Mini & Maxi in het Nieuwe Luxor, die in de zomer enkele weken werd verlengd, heeft het college bedacht dat andere succesvolle voorstellingen ook kunnen worden verlengd of herhaald. De programmering zou moeten aangepast aan de periode, dus ,,mogelijk wat populairder''.

De financiering van beide voorstellen is onduidelijk. Zeker is dat de kunstsubsidies worden verlaagd. De onrust over de gemeentelijke kunstplannen is enigszins geluwd, nadat onlangs bleek dat het college minder drastisch wil bezuinigen dan aanvankelijk leek.