Frankrijk weigert zich aan te passen

Frankrijk heeft vannacht tegen de zin van de andere elf eurolanden en de Europese Commissie geweigerd het overheidstekort volgend jaar te verminderen. Hiermee lijkt een officiële waarschuwing – een `gele kaart' – voor Frankrijk onvermijdelijk.

Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) zei na afloop van de ministersbijeenkomst van de Eurogroep in Luxemburg dat de Europese Commissie in november de ,,noodzakelijke besluiten'' zal nemen, wanneer de nieuwe economische prognoses van Brussel bekend zijn. Dit betekent dat Solbes aan de EU-lidstaten dan zal voorstellen Frankrijk een `gele kaart' te geven, omdat het land te zeer afwijkt van het eerder overeengekomen stabiliteitsprogramma. Solbes kan vrijwel zeker op voldoende steun rekenen van de EU-lidstaten. Op een `gele kaart' staat geen sanctie.

De Franse minister Francis Mer weigerde in stemmen met de eis van de Europese Commissie dat het tekort van de vier eurolanden die nog ver van budgetevenwicht zijn, vanaf 2003 jaarlijks structureel met ten minste 0,5 procent omlaag gaat. Duitsland, Italië en Portugal gingen wel akkoord. ,,Alle ministers behalve één accepteerden dit'', aldus een door de Griekse voorzitter voorgelezen verklaring.

Volgens de Europese Commissie moeten de vier probleemlanden hierdoor uiterlijk in 2006 budgetevenwicht hebben bereikt. De Franse minister Mer sprak van ,,afwijkende'' omstandigheden in zijn land en verwees onder meer naar de hoge Franse defensie-uitgaven.

Eerder hadden de lidstaten van de Europese Unie in het kader van het Stabiliteitspact nog afgesproken dat in 2004 budgetevenwicht moet zijn bereikt. Volgens Solbes blijft de afspraak van 2004 formeel overeind, maar wordt de budgettaire ontwikkeling in de vier lidstaten met problemen ,,van geval voor geval'' bekeken in het licht van de tegenvallende economie. Het Franse tekort komt volgens Parijs zowel in 2002 als in 2003 op 2,6 procent uit bij een veronderstelde economische groei van 2,5 procent.

In de verklaring van de voorzitter wordt herstel van de economische groei een ,,sleutelkwestie'' genoemd waarvoor de lidstaten structurele economische hervormingen moeten doorvoeren.

De Nederlandse minister Hoogervorst sprak van een ,,ernstig'' conflict met Frankrijk. ,,Dit gaat nog wel een enorm staartje krijgen'', aldus de bewindsman.

De bijeenkomst van de ministers van de eurogroep liep uit tot een uur na middernacht. De bewindslieden spraken vooral over de budgettaire ontwikkelingen in 2003. Verschillende ministers onderstreepten dat het voor de geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact vooral van belang is wat er volgend jaar met de budgettekorten gebeurt. ,,Het gaat niet zozeer om belofte voor de komende jaren, maar voor volgend jaar, want dat kun je toetsen'', zo onderstreepte Hoogervorst. Hij constateerde ook dat Duitsland ,,nu in het goede kamp'' zit, waarmee hij aangaf dat er geen Duitse steun voor Frankrijk komt.

achtergrond: pagina 16

    • Hans Buddingh'