Fietsersbond: Behoud fiscale fietsaftrek

De speciale belastingaftrek van 362 euro per jaar voor fietsers die meer dan 10 kilometer naar hun werk fietsen, moet blijven. Het plan van de regering om dit af te schaffen is ,,onbegrijpelijk'' en in strijd met de bedoeling het autoverkeer te verminderen, juist op de korte afstanden.

Dat stelt de Fietsersbond maandag, die steun voor dit protest heeft gezocht en gekregen van de ANWB, Stichting Natuur en Milieu, BOVAG en de RAI Vereniging. De organisaties verzoeken gezamenlijk staatssecretaris Van Eijck van Financiën en de Tweede Kamer om de maatregel terug te draaien.

De aftrek is nog vrij nieuw. In 2000 konden mensen er voor het eerst gebruik van maken bij de belastingaangifte.

Volgens de Fietsersbond worden zeker 100.000 fietsers gedupeerd, omdat er niets voor in de plaats komt. De bond kreeg tientallen telefoontjes van mensen die de afschaffing oneerlijk vinden.

De aftrek wordt volgens de bond ervaren als een belangrijke stimulans en beloning voor het gebruik van de fiets.