Dure analisten

De onderzoeksafdelingen met analisten van zakenbanken bevinden zich in een crisis. Dat is algemeen bekend. Slechts weinigen realiseren zich hoe groot de crisis is, die teweeg is gebracht door de agressieve onderzoeken van Amerikaanse toezichthouders naar belangenconflicten. Als je deze wetenschap combineert met de wanhopige noodzaak om geld te besparen, dan lijkt het erop dat de afdelingen met analisten zware bezuinigingen te wachten staan.

Dat moet duidelijk worden als de begrotingen voor volgend jaar worden opgesteld. Denkt u zich een bespreking in waarbij het hoofd van de onderzoeksafdeling van een willekeurige zakenbank, die geen directe inkomstenbronnen heeft, zijn collega van de afdeling bedrijfsfinanciering ervan probeert te overtuigen de helft van zijn budget voor zijn rekening te nemen. Die budgetten zijn behoorlijk groot – bij de toonaangevende banken gaat het vaak om bedragen van minstens 500 miljoen dollar per jaar.

Het hoofd van de afdeling bedrijfsfinanciering zal daar vermoedelijk niet blij mee zijn. ,,Jij wil dat ik je 250 miljoen dollar geef. En tegelijkertijd vertel je me dat ik niets te zeggen heb over wat jouw medewerkers schrijven. Waarschijnlijk brengen ze zelfs negatieve rapporten over mijn klanten uit om hun onafhankelijkheid te bewijzen. Je neemt me zeker in de maling.''

De conclusie? De begrotingen zullen worden gekort – volgens sommigen zelfs met de helft. De zwakkere analisten zullen worden ontslagen en degenen die mogen blijven krijgen veel minder salaris.

Maar ook veel radicalere ideeën doen momenteel de ronde. Waarom zouden zakenbanken hun onderzoeksafdelingen niet samenvoegen om het gefuseerde bedrijf vervolgens op eigen benen te laten staan? Iedere bank zou, voor een fractie van de kosten, nog steeds toegang hebben tot bedrijfsanalyses. De banken zouden in feite samen de kosten van één onderzoeksafdeling dragen.

Er kleven wel wat problemen aan dit plan. Is het wel zo gezond om een monopolie op het gebied van bedrijfsanalyses te scheppen? Toch blijkt uit het feit dat zulke ideeën worden geventileerd hoe wanhopig de zaken er voor staan.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Hugo Dixon