De logica van zwaktenbundeling

Iedere bestuurder respecteert de tere ziel van zijn collega als het om overnamebesprekingen gaat. Daarom worden negen van de tien overnames als fusie gepresenteerd.

De onderhandelingen tussen de Brits-Nederlandse automatiseerder CMG en het Britse bedrijf Logica, waar vanochtend kond van werd gedaan, lijken tot die uitzonderingen te behoren waar het werkelijk om een fusie gaat.

De poppetjes zijn verdeeld en de ruilverhouding afgesproken. Dat zijn van oudsher de lastigste hordes in een bedrijfshuwelijk. De toppositie gaat naar de directeur van Logica en CMG wordt betaald met een gunstige ruilverhouding.

De automatiseerders kiezen niet zomaar voor een fusie. Bij een overname moet een van de twee de portemonnee trekken. En die is eigenlijk leeg. Lenen bij de bank is in jaren niet zo moeilijk geweest. Bankiers hebben hun handen al vol aan het beheersen van de risico's op eerder verstrekte kredieten.

Een automatiseerder die zijn markt ziet krimpen en nauwelijks winst maakt (CMG) of zelfs rode cijfers schrijft (Logica) zal moeten bloeden voor krediet. Als hij al een lening loskrijgt.

Aandelen uitgeven om een overname te financieren is ook een onbegonnen zaak. De doorsnee automatiseerder heeft zijn beurskoers dit jaar met meer dan 80 procent zien instorten. Dan kan je moeilijk bij beleggers aankomen met het voorstel om aandelen bij te drukken en hun belangen verder te inflateren.

Automatiseerders die in de huidige kaalslag het hoofd boven water proberen te houden moeten kosten snijden en bedrijfsonderdelen verkopen. De krachtenbundeling van twee zwakke broeders biedt meer mogelijkheden. Het is de opmaat tot saneren, kruisbestuivingsvoordelen zijn er nauwelijks. CMG en Logica creëren met een fusie hun eigen dubbelfuncties. Dat maakt snijden in de organisatie makkelijker en doeltreffender. Tegelijkertijd wordt er een concurrent uit de markt gehaald.

Wie zullen er nog meer vanuit hun zwakte openstaan voor minder competitie en minder kosten door de concurrent in de armen te sluiten? Getronics zou samen met Pinkroccade zijn wonden kunnen likken. En anders wel met Ordina. Hetzelfde gaat op voor de gedeelde uitzendsmart bij Randstad en Vedior.

Goede kans dat de zwaktenbundeling van CMG en Logica de komende tijd het beeld bepaalt op de `fusie- en overnamemarkt'. Ontwaakt, verworpenen der aarde is een welkom leidraad voor een kapitalische wereld in crisis. En voorlopig het enige logische antwoord op een meedogenloze markt.

    • Jeroen Wester