Centrum Delft aangepast aan stoet

Het centrum van Delft, waar het stoffelijk overschot van prins Claus volgende week dinsdag wordt bijgezet in een graf in de Nieuwe Kerk, ondergaat sinds gisteren een gedaanteverwisseling. De Markt, de Burgwal en andere straten waar de rouwstoet langs gaat, wordt aangepast met het oog op de koetsen en rijtuigen die bij de uitvaart worden gebruikt. Stoepranden en andere niveauverschillen moeten verdwijnen. Werklieden verwijderen paaltjes, verkeersborden en bankjes.

De Nieuwe Kerk is sinds gisteren niet meer toegankelijk voor het publiek. Diensten en inzegeningen zijn verplaatst naar andere kerken in Delft. In verband met werkzaamheden is de binnenstad lastig bereikbaar voor verkeer. Parkeren in niet meer mogelijk.

Burgemeester H. van Oorschot heeft horecazaken en winkels langs de route van de rouwstoet dringend verzocht tijdens de uitvaart hun deuren te sluiten. Tot na de plechtigheden mogen cafés en restaurants in het centrum van Delft geen alcohol schenken.

De gemeente heeft de scholen in Delft geadviseerd op de dag van de uitvaart geen les te geven. De Technische Universiteit is op 15 oktober ook dicht, omdat de gebouwen worden gebruikt als verzamelpunt voor genodigden voor de uitvaart.

De gemeente schat dat Delft langs de route van de rouwstoet maximaal 40.000 belangstellenden kwijt kan. Zij adviseert het publiek daarom de plechtigheden via de tv te volgen. Delft is op 15 oktober alleen bereikbaar via de afslag Delft-Zuid vanuit de richting Den Haag. De Spoorwegen zetten geen extra treinen in, maar laten wel alle treinen op het traject Rotterdam-Den Haag stoppen in Delft.

Ook de gemeente Den Haag is gisteren begonnen met het opknappen van de route. Opgebroken straten worden gedicht en bouwplaatsen worden `aangekleed', aldus een gemeentewoordvoerder. Het Hofkwartier, de omgeving van paleis Noordeinde, is voor autoverkeer gesloten.

Van donderdag tot en met zondag kunnen burgers de overleden prins de laatste eer bewijzen in een speciale rouwkamer in paleis Noordeinde. Een brede straat achter de paleistuin is afgezet en voorzien van dranghekken. Er komen bouwketen met plaats voor een eerstehulppost en toiletten. Het paleis wordt tijdelijk uitgerust met een rolstoellift. De gemeente adviseert het publiek met het openbaar vervoer naar Noordeinde te komen. Vanaf het Centraal Station worden pendelbussen ingezet. De Haagse basisscholen zijn op de dag van de uitvaart gesloten. Dat hebben B en W vandaag in overleg met de schoolbesturen besloten.