Akkoord Slowakije

De leiders van vier pro-Europese centrum-rechtse partijen in Slowakije tekenen vandaag een coalitieakkoord over een nieuwe Slowaakse regering. Ze hebben gisteren al de namen van de beoogde ministers gepubliceerd.

De vier partijen kunnen in het vorige maand gekozen parlement rekenen op een meerderheid van 78 van de 150 zetels. Die verkiezingen liepen uit op een verrassende nederlaag voor de nationalisten van ex-premier Meciar, de neo-fascisten van de Slowaakse Nationale Partij en de partij van de populist Robert Fico.

De Slowaakse Democratische en Christelijke Unie (SDKU) van uitgaand premier Mikuláš Dzurinda, die bij de verkiezingen 28 zetels veroverde, levert in de nieuwe coalitie vijf ministers. Eduard Kukan keert terug als minister van Buitenlandse Zaken. Enkele andere SDKU-ministers krijgen andere portefeuilles. Ivan Miklos verruilt het ministerschap van Transport en de post van vice-premier voor het ministerschap van Financiën.

De partijen van de coalitie SMK, die de Hongaarse minderheid vertegenwoordigt en die in het nieuwe parlement twintig zetels heeft, krijgt de portefeuilles van Landbouw, Regionale Ontwikkeling en Milieu en levert bovendien de vice-premier die belast wordt met het minderhedenbeleid, Pál Csáky.

De christen-democratische partij KDH – vijftien zetels – krijgt drie portefeuilles, die van Binnenlandse Zaken, Justitie en Onderwijs. Nieuw in de regering is de vierde partner, de Nieuwe Burgeralliantie ANO, die vijftien zetels bezet in het parlement. Ook deze liberale `zakenpartij' krijgt drie ministeries, die van Industrie, die van Cultuur en die van Gezondheid.

Waarnemers menen dat de coalitie het potentieel heeft een van de meest hervormings-georiënteerde regeringen in Midden-Europa te worden.