Afghaanse veldheren raken weer slaags

In enkele regio's van Afghanistan zijn de afgelopen dagen gevechten opgelaaid tussen rivaliserende krijgsheren.

Volgens een regeringswoordvoerder in Kabul kwamen gisteren in de oostelijke provincie Khost ten minste vijf strijders om bij een aanval van milities van de opstandigde krijgsheer Padsha Khan op troepen van de provinciegouverneur. In het noorden van Afghanistan hebben eveneens gisteren troepen van de etnisch-Oezbeekse generaal Dostam slag geleverd met eenheden van diens Tadzjiekse rivaal, Mohammad Atta.

Afgelopen weekeinde al werd melding gemaakt van een hernieuwd treffen tussen troepen van de Tadzjiekse gouverneur van Herat, Ismail Khan, en van de lokale Pathaanse veldheer Ammanullah Khan. Daarbij werden zes mensen gedood, onder wie drie kinderen.

De berichten over de schermutselingen, een jaar na het begin van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan om de Talibaan te vedrijven en het terreurnetwerk van Al-Qaeda op te rollen, bevestigen het beeld dat grote delen van Afghanistan nog onveilig zijn. De internationale vredesmacht ISAF opereert in de hoofdstad Kabul, maar in veel regio's is al langer strijd gaande tussen lokale krijgsheren die hun machtspositie willen versterken. Bovendien is sprake van groeiend banditisme.

Volgens recente cijfers zijn er in Afghanistan ongeveer 75.000 gewapende strijders die op de een of andere manier onder controle staan van de centrale overgangsregering van president Karzai of van partijen die zich daaraan loyaal hebben verklaard. Daarnaast bevinden zich verspreid over het land zo'n 100.000 gewapende strijders en oorlogsveteranen die vaak loyaal zijn aan lokale commandanten, en is er een grote groep gewapende burgers die zich nu niet inlaten met militaire activiteiten maar die snel via tribale kanalen kunnen worden gemobiliseerd.

De conflicthaarden waarover de afgelopen dagen berichten zijn verschenen, zijn niet nieuw. In het oosten van Afghanistan greep de Pathaanse veldheer Padsha Khan naar de wapens toen hij begin dit jaar door de regering in Kabul werd ontslagen als gouverneur van de provincie Paktia wegens lokale weerstand. De nieuw benoemde gouverneur, Taj Mohammed Wardak, die inmiddels minister van Binnenlandse Zaken is, moest zich letterlijk invechten in de provinciehoofdstad Gardez. Padsha Khan blijft zich roeren, waarbij hij het strijdtoneel heeft verplaatst naar de buurprovincie Khost.

Zowel in Khost als bij de strijd tussen Ismail Khan en Ammanullah Khan in het westen gaat het om lokale conflicten. Diplomaten maken zich nog meer zorgen over de conflicten in het noorden van Afghanistan en in het centrale woongebied van de Hazara's (tussen Hazara's en terugkerende Tadzjieken). Daarbij zijn krijgsheren betrokken die direct of indirect de regering in Kabul schragen. Daarnaast groeit bezorgdheid over mogelijke hergroepering van strijders van de Talibaan en Al-Qaeda.