Winnaars

,,Het nummer Vandaag alleen maar winnaars dekt de lading van onze cd, dus daarom is het de titelsong geworden. We wilden een oppeppend album maken, met veel uptempo rocknummers. Winnaar is voor mij een relatief begrip. Iemand die de straat niet op durft maar die vandaag naar de slager is geweest, vind ik misschien wel een grotere winnaar dan een voetballer die de winnende penalty op een WK erin schiet. De winnaars in mijn persoonlijke omgeving zijn de mensen die altijd heel consequent hun eigen weg zijn blijven volgen.''

Popgroep Van Dik Hout met zanger Martin Buitenhuis debuteerde in 1994 met de single Stil in mij, door luisteraars van Radio 3 en lezers van Oor verkozen tot het mooiste Nederlandstalige popliedje van de vorige eeuw. Ook vormden ze met Acda & de Munnik de gelegenheidsgroep De Poema's, bekend van de hits Mijn houten hart en Zij maakt het verschil. Het nieuwe Van Dik Hout-album Vandaag Alleen Maar Winnaars bevat onder meer het titelnummer van de speelfilm Volle Maan die deze week in première gaat.

,,Echte winnaars weten het toeval uit te bannen of het naar hun hand te zetten. Marco van Basten bijvoorbeeld, die bij het EK van 1988 inviel tegen Engeland en drie keer scoorde. Ik voetbalde toen zelf nog, dus dat maakte grote indruk. Van Basten, Gullit, Koeman en Rijkaard waren de helden van mijn generatie. In muziek en literatuur ontbreekt het competitie-element van de sport, maar ook daar heb je uitgesproken winnaars. John Steinbeck heeft niet voor niets de Nobelprijs gewonnen. Bob Dylan is onovertroffen in zijn tekstdichterschap, dus hij zou die prijs ook eens moeten winnen.

,,In Nederland kun je moeilijk volhouden dat rock & roll de muziek is van de underdog of de verliezers. Toen ik met van Dik Hout begon had ik een studiebeurs, een OV-kaart, mijn ouders lieten me vrij in alles en er was niets om tegen aan te trappen. Toch heb ik altijd geprobeerd te verwoorden wat er borrelt bij mensen van mijn leeftijd; de onvrede of de vervreemding. Ik vind wel dat er plaats moet zijn voor idealisme in popteksten, maar dan moet je iets zinnigs hebben om je tegen af te zetten. Free Nelson Mandela vond ik een prachtig nummer, of de manier waarop Bob Marley zijn idealisme in teksten wist te vangen.

,,Onder popmuzikanten bespeur ik weinig onderlinge competitie. Persoonlijk meet ik winst of verlies niet af aan succes, maar aan de mate waarin een muzikant zijn talent benut. Met De Poema's behaalden we tot onze grote schrik een nummer 1-hit. In de eerste plaats omdat van Dik Hout en Acda & De Munnik bij elkaar opgeteld natuurlijk meer fans hebben, maar ook omdat we los van onze eigen bands iets minder opgesloten zaten in een methode. Als je op nummer één in de hitparade staat, voelt het een beetje alsof je kampioen bent geworden. Ik zag mezelf weer als het kleine jongetje dat het singletje Love is all van die zingende kikkers ging kopen, omdat ik het in TopPop had gezien.

,,Het deed me wel wat toen Stil in mij werd verkozen tot de mooiste Nederlandstalige single, vooral omdat het een eerlijke competitie was waarbij iedereen maar één keer kon stemmen. Bij andere prijzen gebeurt het wel dat de fanclub een bombardement van e-mails loslaat of dat dezelfde persoon honderd keer kan inloggen. Ik ben er vooral trots op dat al die mensen op ons liedje gestemd hebben, terwijl het indertijd niet eens zo'n grote hit was. In de herinnering worden dat soort dingen kennelijk rechtgezet. Eerlijkheid wint altijd.''

Van Dik Hout: Vandaag Alleen Maar Winnaars (Sony SML 5095002). Concerten 12/10 Venlo, 13/10 De Knipe.

    • Jan Vollaard