Wie wist het het eerst van prins Claus?

De publieke omroepen wisten gisterenavond als eerste te melden dat prins Claus was overleden. Hoe kwamen zij aan hun informatie?

Dat gisteren álle op Nederland gerichte omroepen (inclusief muziekzender TMF) stilstonden bij het overlijden van prins Claus is geen verplichting, maar eigen keuze. De verschillende omroepen hebben in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wel protocollen opgesteld voor het overlijden van leden van het koninklijk huis. Dat de toespraak van de minister-president wordt uitgezonden bijvoorbeeld. Eén van de afspraken is ook dat de omroepen ongeveer gelijktijdig geïnformeerd worden.

Toch wist de publieke omroep het nieuws gisteren een stuk eerder te melden dan de commerciële omroepen. De publieke omroep kwam zes minuten nadat het officiele communique van de RVD was ontvangen (dat kwam om 20.36 uur), om 20.42 uur met een extra Journaal, daarvoor was het nieuws al gemeld in Netwerk. De publieke omroep moet dus vóór het communiqué op de hoogte zijn geweest – zes minuten voor het voorbereiden van een uitzending is erg weinig.

Volgens Rolf de Wit, woordvoerder van NOS RTV, was de redactie paraat omdat al in de middag via contacten van redactieleden van NOS Actueel geruchten binnensijpelden over de verslechterende toestand van de prins. ,,daar kregen we echter steeds maar geen bevestiging van. ,,Op enig moment, ik kan nu niet achterhalen wanneer'', is door de RVD verwezen naar een aanstaand communiqué. Toen wisten wij hoe laat het was en hebben we de speciale NOS Actueel Studio in gereedheid gebracht.''

RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar laat weten dat hij gisteravond tussen kwart voor negen en negen uur is gebeld door de RVD, toen de publieke omroep al aan het uitzenden was.

Ook redactieleden van RTL ontvingen in de vroege zondagavond signalen dat de toestand van de prins snel verslechterde en later ook dat hij zou zijn overleden. Volgens RTL-woordvoerder Jaqueline Hekkers heeft de redactie daarover iets na acht uur contact gehad met de RVD. ,,Het bericht is toen door de RVD ontkracht, en er is niets gezegd over een aanstaand communiqué. Als wij hadden geweten dat er een officiële mededeling zou komen dan ben je rond die tijd natuurlijk superalert, maar door de ontkenning verwachtten wij, in ieder geval niet binnen het eerste halfuur, de melding van zijn overlijden.''

Hekkers tekent aan dat het ,,natuurlijk het allerbelangrijkst is dat het nieuws zorgvuldig en met respect'' wordt gebracht, ,,maar als nieuwsorganisatie wil je nieuws ook graag als eerste melden. We zouden het vervelend vinden als blijkt dat de NOS wel eerder signalen van de RVD heeft ontvangen, maar dat moeten we uitzoeken''

Ook SBS werd volgens woordvoerder Edgar Hamer pas gebeld nadat de publieke omroep met uitzenden begonnen was, om 20.50 uur. ,,Jammer, zegt Hamer, ,,maar ik kan me voorstellen dat de RVD het druk had.'' De Rijksvoorlichtingsdienst kon vanmorgen nog niet reageren op vragen over het officiële communiqué.

Media over Claus: pagina 19