Volleyballers op WK uitgeschakeld

De Nederlandse mannenvolleybalploeg is op het wereldkampioenschap in Argentinië in de tweede ronde uitgeschakeld. Nederland won zaterdag nog wel met 3-2 (23-25, 30-28, 25-20, 22-25 en 15-8) de groepswedstrijd tegen Tsjechië, maar verloor gisteren met 3-0 (25-20, 25-19 en 25-20) van Brazilië.

Daarmee was het pleit beslecht, omdat Nederland vrijdag reeds met 3-0 van Frankrijk had verloren. Een plaats bij de eerste twee in de groep, die recht gaf op plaatsing voor de kwartfinales, was daarmee uitgesloten.

De uitschakeling volgde op een goede eerste ronde, die Nederland ongeslagen afsloot. Op grond van die reeks overwinningen waren de verwachtingen hoog gespannen. Brazilië werd vooraf als te sterk ingeschat, maar Frankrijk en Tsjechië zouden verslagen kunnen worden. Tegen Frankrijk bleek dat een misvatting, want Nederland was niet opgewassen tegen het snelle combinatiespel en het sterke verdedigen. Met die nederlaag werd in wezen het vonnis geveld.

De frustraties over de uitschakeling werd het scherpst verwoord door Richard Schuil, die kritiek uitte op met name spelverdeler Nico Freriks, die hij heeft afgeschreven als spelverdeler van topniveau. De diagonaalspeler ziet op korte termijn geen verbetering in de situatie rond het Nederlands team en vroeg zich af of het zo nog wel zin heeft door te gaan als international.