Twaalf doden bij inval Israël in Gazastrook

Zeker twaalf Palestijnen zijn vannacht gedood en 110 gewond bij een inval door het Israëlische leger in de autonome Palestijnse stad Khan Yunes in de Gazastrook. De troepen werden gesteund door twintig tanks.

Tien van de doden vielen toen een uit een helikopter afgeschoten raket een menigte trof die zich bij een moskee had verzameld. De Palestijnen waren uit hun schuilplaatsen te voorschijn gekomen toen leek alsof de Israëlische troepen zich uit de buurt terugtrokken, aldus getuigen. De overige twee werden gedood tijdens schotenwisselingen tussen het leger en Palestijnse schutters.

Volgens Palestijnse artsen en getuigen waren alle doden burgers, terwijl volgens het leger velen van hen gewapend waren. De commandant van de Israëlische troepen zei dat de menigte bij de moskee gewapend was. ,,Ze vuurden veel, en ze gooiden granaten'', zei hij. ,,De helikopter mikte op deze gewapende groep en raakte ze.''

Verscheidene gewonden vielen toen Israëlische militairen schoten op het Nasser-ziekenhuis in Khan Yunis, waar honderden mensen zich hadden verzameld om informatie te krijgen over verwanten.

Het aantal Israëlische invallen in de Gazastrook is toegenomen sinds premier Ariel Sharon vorige maand zwoer om ook de moslim-extremistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad in hun toevluchtsoord in de Gazastrook aan te pakken. Tot dusverre had het leger zich beperkt tot de Westelijke Jordaanoever, waar de meeste Palestijnse steden zijn herbezet en onder een uitgaansverbod geplaatst. De jongste aanval zette een domper op de nieuwste inspanning van de buitenland-gezant van de Europese Unie, Javier Solana, om Israël en de Palestijnen tot een staakt-het-vuren en terugkeer naar de onderhandelingstafel te bewegen. Hamas heeft meteen tot wraak opgeroepen.

De Palestijnse leider Yasser Arafat ondertekende zaterdag een Palestijnse wet die Jeruzalem bestempelt tot hoofdstad van een toekomstige staat Palestina. Volgens de Palestijnse parlementsvoorzitter Ahmed Qureia besloot Arafat hiertoe in antwoord op de aanvaarding van een wet door het Amerikaanse Congres die Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad eist.