Talenten zat bij PSV, maar geen topvoetballers

Na het echec in de Champions League volgde voor PSV zaterdagavond een nieuwe domper. Tegen NAC in Breda liep de zwalkende formatie van trainer Hiddink voor het eerst in deze competitie tegen puntenverlies aan. De Eindhovenaren mochten zelfs nog van geluk spreken dat aanvaller Rommedahl in blessuretijd met een treffer een regelrechte afgang wist te voorkomen. PSV mag dan met 19 punten uit zeven wedstrijden nog altijd de leiding in de eredivisie hebben, het spel dat de ploeg de laatste weken op de mat legt lijkt niet op dat van een club met titelaspiraties.

De club, waarvan de leiding elk seizoen roept dat het halen van de tweede ronde in de Champions League een heilig doel is, moet na twee maanden de internationale ambities alweer bijstellen. Dat aanvoerder Van Bommel na de nederlaag tegen Borussia Dortmund riep dat er ,,nog negen punten te halen waren in de Champions League'' klinkt slechts aandoenlijk. Een ploeg die al de grootst mogelijke moeite heeft NAC zijn wil op te leggen, heeft namelijk weinig te zoeken op het Europese kampioenenbal.

Vorig seizoen werden de zwaar tegenvallende resultaten van PSV nog grotendeels toegeschreven aan de moeizame relatie tussen een groot deel van de spelersgroep en oud-trainer Gerets. De verwachting leefde in Eindhoven dat met het vertrek van Gerets de lucht weer zou opklaren. De internationaal ervaren Hiddink werd als de ideale man gezien om de jeugdige spelersgroep weer aan de praat te krijgen. Nu is duidelijk dat de problemen gecompliceerder zijn.

In de eerste zes competitieduels, waarin PSV acteerde tegen modale ploegen als Excelsior, FC Groningen, De Graafschap, RKC, AZ en FC Zwolle, kon het chronische gebrek aan kwaliteit en vernuft nog worden verbloemd door de goede resultaten. Maar in het uitduel tegen NAC werd pijnlijk duidelijk dat PSV naast spelmaker Van Bommel, spits Kezman en in mindere mate doelman Waterreus geen persoonlijkheden in de ploeg heeft die een wedstrijd naar hun hand kunnen zetten. Enkele jaren terug riep Waterreus al eens dat PSV slechts over twee wereldspitsen en een goede doelman beschikte. De aanvallers Nilis en Van Nistelrooy zijn inmiddels al weer enige tijd vertrokken en nieuwe `wereldvoetballers' zijn sindsdien in Eindhoven nog niet opgestaan.

Met het langdurig vastleggen van talentvolle spelers als Ten Rouwelaar, De Jong, Lamey, Lucius, Wilson, Van der Schaaf, Bouma, B⊘gelund, Ramzi, Huntelaar en Marquinho zijn de problemen niet verholpen. Zij staan allemaal ten minste tot 2005 bij PSV op de loonlijst. Daar komen volgend jaar de aan FC Groningen uitgeleende Hoogstrate en de aan De Graafschaap verhuurde Smit nog bij. PSV heeft dus weliswaar de jeugd in huis gehaald, maar of dat voldoende is voor een gezonde toekomst is de vraag. Een topclub moet namelijk ook beschikken over topvoetballers.

Tegen NAC begon Hiddink opnieuw met zowel Van der Schaaf, Vogel als Van Bommel op het middenveld. Van Bommel kreeg dit keer een aanvallender rol toegedicht, achter aanvaller Kezman. Al snel werd duidelijk dat de fantasieloze Vogel en de werkvoetballer Van der Schaaf de lijnen niet konden uitzetten. En toen NAC door klungelig verdedigen van Ooijer ook nog eens via Engelaar de leiding nam, werd Hiddink, zoals al eerder dit seizoen, vroegtijdig gedwongen zijn formatie aan te passen. Net als in de wedstrijd tegen Arsenal werd de Zwitser Vogel nog ver voor het rustsignaal het slachtoffer. De dit seizoen wederom op het tweede plan geraakte Bruggink verving hem.

In de tweede helft wist PSV meer grip te krijgen op de nog altijd ongeslagen ploeg van Ten Cate. Met alweer zijn tiende competitietreffer bracht sluipschutter Kezman PSV op gelijke hoogte. Twee minuten later werd de club een strafschop onthouden toen diezelfde Kezman door NAC-doelman Babos werd neergetrokken. De zwak fluitende Van Dijk stond veel te ver van het voorval af en weigerde de bal op de stip te leggen.

In plaats van een voorsprong voor PSV was het NAC dat een kwartier voor tijd opnieuw via Engelaar toesloeg. Weer ging een fout van Ooijer aan het doelpunt vooraf. Acht minuten voor tijd werd een gelijkmaker van Kezman onterecht wegens buitenspel afgekeurd. In de slotfase zorgde Rommedahl voor gerechtigheid: 2-2.

Het was veelzeggend dat Hiddink na afloop sprak van ,,een goed punt'' voor PSV. De coach benadrukte dat hij de prestaties van zijn ploeg op papier uitstekend vindt. Hiddink: ,,Van een crisis is absoluut geen sprake. We zijn nog altijd ongeslagen.'' De oud-bondscoach van Zuid-Korea hield zich wijselijk op de vlakte over het vertoonde spel van zijn ploeg. Want ook Hiddink weet dat hij het voorlopig moet doen met het materiaal van een papieren tijger.

NAC

2

PSV

2

Ruststand 1-0.31. Engelaar 1-0, 57. Kezman 1-1, 76. Engelaar 2-1, 90. Rommedahl 2-2. Schds: Van Dijk. Tsch: 15.259. Gele kaarten: Engelaar, Schreuder (NAC) en Van der Schaaf (PSV).

    • Koen Greven