`Risico voor relatie Turkije en EU'

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken lopen de betrekkingen tussen zijn land en de Europese Unie schade op als de EU Turkije geen datum geeft voor de onderhandelingen over toetreding.

De minister, Sükrü Sina Gürel, zei dit zaterdag in reactie op een uitgelekt advies van de Europese Commissie waarin Turkije zo'n datum niet wordt toebedacht. De Europese Commissie is van mening dat Turkije zowel op economisch gebied als met betrekking tot de mensenrechten veel werk moet verzetten voordat formele toetredingsonderhandelingen zin hebben. Maar volgens Gürel zou de ,,teleurstelling van het Turkse volk'' als er geen datum zou worden gegeven zo groot zijn ,,dat die ongetwijfeld andere aspecten van de betrekkingen tussen Turkije en de Europese Unie zou beïnvloeden''. De minister zei niet wat hij daarmee bedoelde maar in een aantal `Europese' kwesties speelt Turkije een belangrijke rol. Zo valt moeilijk in te zien hoe Cyprus herenigd kan worden als Ankara daar niet mee instemt.