Opinie

    • Youp van ’t Hek

Prinseerlijk

De koningin neemt nog wel eens plaats op een tribune als het echt niet anders kan en het sportgevoel van haar oudste zoon is algemeen bekend. Hij is een echte supporter en houdt van veel takken van sport. De prins niet. Volgens mij deed het de aardige prins helemaal niks. En hij heeft zich gelukkig ook nooit geforceerd door zich op een tribune te begeven. Gisteravond kwam hij in een van de vele documentaires een keer langs op ski's. Dat was het dan. En hij zal ongetwijfeld op een golfbaan wel eens een balletje een mep hebben gegeven, maar dan keken alleen zijn vrienden, zonen en wat hoge bomen toe. En hij zal net als iedereen wel eens een tennisracket in zijn handen hebben gehad, maar dat was het dan wel. De prins was niet van de sport en dat liet hij duidelijk merken.

Vaak moeten prinsen in dit soort voor normale mensen ondraaglijke functies op tribunes gênante knievallen naar het volk maken. In de skybox met de sponsor. Op de foto met de verse blonde vriendin van de sponsor. En met de relatie van de sponsor. En met de kinderen uit het eerste huwelijk van de sponsor. De prins heeft dat allemaal niet gedaan. Hij zal ongetwijfeld vaak gevraagd zijn. Bedrijven en clubs zijn onbeschaamd genoeg om de leden van het Koninklijk Huis lastig te vallen voor de meest verschrikkelijke akkefietjes die uitsluitend te maken hebben met hun eigen ijdelheid. En het leuke aan de prins was dat hij de sportbijzaken altijd zeer handig heeft gemeden.

En dan toch zo populair. Ik ken niemand die na zijn dood een kwaad woord over de aardige man kan zeggen. Ik zou ook niet weten wat voor onaardigs je over hem kwijt zou moeten. Niks dus. Niets anders dan lof. En wat hem het meest siert? Geen droeve foto's tussen lalsupporters of brulbobo's. Of we hem zullen missen? Zeer. En als er tussen de bestuurders meer Clausen liepen, dan ging het er in de sport een stuk beschaafder aan toe.

    • Youp van ’t Hek