Prins Claus (76) na ziekbed overleden

Prins Claus is gisteravond overleden in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij stierf aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longontsteking. Prins Claus was 76 jaar. De begrafenis is volgende week dinsdag.

Aanwezig bij zijn sterfbed waren zijn echtgenote koningin Beatrix en zijn drie zoons. In het ziekenhuis waren ook andere leden van de koninklijke familie aanwezig.

Minister-president Balkenende hield gisteravond een toespraak via radio en televisie. Daarin condoleerde hij de koninklijke familie en sprak hij zijn respect uit voor de prins. ,,Wij zijn de prins veel dank en respect verschuldigd voor de manier waarop hij onze koningin terzijde heeft gestaan, haar opving op de moeilijke momenten die er natuurlijk ook zijn geweest'', aldus Balkenende. Hij prees ook de inzet van prins Claus op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en refereerde aan diens motto `jíj kunt de ánder niet ontwikkelen, de ander ontwikkelt zichzelf'.

De premier kondigde gisteravond een vlaginstructie af voor alle rijksgebouwen en een instructie voor klokkenluiden. Alle feestelijkheden van de rijksoverheid worden afgelast en bij andere officiële evenementen wordt gepaste soberheid in acht genomen. Het koninklijk huis heeft hofrouw aangenomen tot en met de dag van de begrafenisdienst. Premier Balkenende heeft een voor vandaag afgesproken bezoek aan de Britse premier Blair afgezegd.

Het lichaam van de prins is vanmiddag overgebracht naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De auto werd begeleid door een politie-escorte. De zoons van prins Claus, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn begeleidden het stoffelijk overschot in volgauto's.

Bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag liggen langs de dranghekken die de oprit afzetten, bloemen, kaarsjes en een enkele teddybeer. Ook ligt er een blauwe stropdas op het gras, om zo de laatste eer te bewijzen aan de prins.

De prins zal worden bijgezet in het familiegraf van het Huis van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft. Op welke dag dat gebeurt, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De laatste koninklijke begrafenis in Nederland was die van de voormalige koningin Wilhelmina, in 1962.

Prins Claus is overleden, deelde de Rijksvoorlichtingsdienst gisteravond op gezag van de behandelende artsen mee, aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longontsteking. ,,Technisch gezien sterven mensen niet aan de ziekte van Parkinson'', schrijft de Amerikaanse National Parkinson Foundation, ,,maar Parkinson maakt het lichaam klaar voor de dood.'' Een longontsteking is, valt uit de medische literatuur op te maken, de meest voorkomende doodsoorzaak van Parkinsonpatiënten. Bij de ziekte van Parkinson gaan hersencellen verloren die de spierbeweging controleren. Dat is het eerst te zien in de houding en de bewegingen van de patiënten. Zij worden star en kunnen een beweging moeilijk beginnen. Prins Claus had Parkinson in een vergevorderd stadium. Dat was te zien op de schaarse tv-beelden waarop hij de laatste maanden nog te zien was: hij liep met een stok en met snel schuivelende pasjes.