Ploeg Lampre verhoord in Tours

Een tiental leden van de wielerploeg Lampre, onder wie vier renners, is gisteravond laat vrijgelaten uit het politiebureau in de Franse stad Tours nadat de politie hen eerder voor verhoor had opgepakt.

De affaire-Rumsas vormde de aanleiding voor de actie. De vrouw van de Litouwse renner Raimondas Rumsas werd dit jaar kort na de Tour de France aangehouden met verboden middelen in haar auto. Edita Rumsas zit sinds eind juli vast in een Franse cel, ondanks herhaalde verzoeken om vrijlating. De Franse justitie vermoedt een grootschalig dopingnetwerk binnen de Italiaanse ploeg.

Volgens de betrokkenen verliepen de verhoren gisteren op vriendelijke wijze. De verhoren werden uitgevoerd onder leiding van onderzoeksrechter Guesdon, die ook het onderzoek leidt in de affaire-Rumsas. De verhoren duurden ruim zes uur. De gerechtelijke politie nam de vier renners van de Italiaanse ploeg meteen na afloop van de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours voor verhoor mee. Datzelfde gebeurde met ploegleider Pietro Algeri, soigneurs en mecaniciens van de ploeg. Ook een camper en twee ploegleidersauto's werden in beslag genomen.

De politie blokkeerde gisteren de uitgang van de douches waar de renners zich na de koers kwamen omkleden. De Zwitser Rubens Bertogliati, de Italianen Marco Serpellini en Alessandro Cortinovis en de Belg Ludo Dierckxsens werden meegenomen. Alle vier waren deze zomer actief in de Ronde van Frankrijk waar Lampre in een kwaad daglicht kwam te staan nadat Edita Rumsas werd gearresteerd. Zij werd op 29 juli bij de Frans-Italiaanse grens aangehouden, terwijl eerder die dag de Tour was geëindigd. Haar man stond in Parijs op het podium als nummer drie in het eindklassement. Een poging van de Franse politie diezelfde avond de renners en de staf van Lampre aan te houden mislukte omdat zij al waren vertrokken. Raimondas Rumsas, die door zijn ploeg direct op non-actief werd gezet, weigert voor verhoor naar Frankrijk te komen. Tijdens een verhoor in Italië wees hij er op dat hij bij dopingcontroles vlak voor en tijdens de Tour de France niet positief is bevonden.