Parijs uit TotalFinaElf

De Franse staat doet afstand van zijn `gouden aandeel' in TotalFinaElf, de op drie na grootste oliemaatschappij ter wereld. Daarmee geeft Frankrijk als een van de eerste lidstaten van de Europese Unie gehoor aan een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie die vetorechten in voormalige staatsbedrijven in principe verbiedt.

Het besluit werd afgelopen zaterdag officieel bekendgemaakt. De Franse staat hield het gouden aandeel in TotalElfFina aan sinds 1993. Hiermee konden vijandige overnames worden geblokkeerd en hield Parijs greep op de activiteiten van het bedrijf in Afrika.

Het Europese Hof oordeelde begin juni dat gouden aandelen alleen zijn toegestaan als er een ,,legitiem openbaar belang'' mee is gediend. Een bijzonder aandeel van België in het nationale gasbedrijf werd goedgekeurd omdat het zich beperkt tot bescherming van de gasleidingen. Behalve Frankrijk werd ook Portugal op de vingers getikt wegens het aanhouden van gouden aandelen in de financiële sector. Ook de invloed van de Nederlandse staat op telecombedrijf KPN staat nu weer ter discussie.

TotalFinaElf is ook zonder het gouden aandeel goed beschermd tegen overnames. Het stemrecht van aandeelhouders is in de statuten sterk beperkt.