Overleg leiders Georgië en Rusland

Russische en Georgische grenswachers zullen gezamenlijk patrouilleren om Tsjetsjeense strijders te onderscheppen.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Russische president Poetin en zijn Georgische ambtgenoot Sjevardnadze.

Gisteren ontmoetten de twee elkaar in de Moldavische hoofdstad Chisinau tijdens de jaarlijkse top van het GOS. Poetin erkende vooraf dat de Russisch-Georgische relatie ,,op een onaanvaardbaar dieptepunt is geraakt''. Poetin gaf op 11 september te kennen dat Rusland het recht heeft militair in te grijpen in Georgië omdat Tsjetsjeense strijders zich schuilhouden in de Pankisi-vallei.

Afgelopen week kwam het tot een kleine veldslag in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië toen honderden Tsjetsjenen vanuit de Pankisi via een omweg in Tsjetsjenië probeerden te infiltreren. Volgens de Russen is dat een bevestiging dat de Tsjetsjenen vrij spel hebben in Noord-Georgië: de rebellen legden hun marsroute door de bergen af zonder dat Georgische grenswachten iets meldden. De Georgiërs menen juist de invasie bewijst dat alle strijders de Pankisi hebben verlaten.

De Georgiërs die hun kant van de grens bewaken zijn onderbetaald, slecht uitgerust en corrupt. Sinds 1999 obseveren ook OVSE-waarnemers het grensverkeer tussen beide landen.

Poetin ontkende dat Rusland Georgië wil destabiliseren of Sjevardnadze ten val wil brengen. Sjevardnadze verklaarde zich op nogal ironische wijze tot Ruslands bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. ,,Ik was zelf slachtoffer van terrorisme'', zei hij tegen Poetin. ,,Ik ben het geheel met u eens dat we er een eind aan moeten maken.'' Er zijn sterke aanwijzingen dat de twee mooordaanslagen op Sjevardnadze, in 1995 en 1998, in Moskou zijn beraamd.