Oost en west (4) varkensspiesjes

Voor dit vierde borrelhapje uit de `oost ontmoet west' proeverij moest de Franciacorta Brut DOCG 1995 flink zijn best doen om overeind te blijven, maar gelukkig bleek het een voortreffelijke begeleider en tegenspeler van de kruidige spiesjes. Het vleesmengsel voor de satés is vol van smaak, maar niet overheersend pikant of zuur zoals sommige oosterse gerechten kunnen zijn. De uitdaging lag meer in de pikante en zure saus die erbij geserveerd werd. Het lichte zuurtje in de mousserende wijn bleek echter een openbaring in combinatie met de exotische saus bij de gehaktspiesjes.

Week de satéstokjes minstens 30 minuten in koud water. Snijd het varkensvlees in kleine blokjes en doe die in een kom. Doe de knoflook, het zout en de suiker in een vijzel en stamp het geheel tot een pasta. Schep er de azijn door. Schep dit mengsel om met het vlees, dek de kom af en laat het vlees circa 30 minuten marineren. Doe het vleesmengsel in een keukenmachine en draai het tot een grove pasta. Doe het vlees in een kom en schep er de reuzel en vissaus door. Kneed een paar eetlepels van het vleesmengsel in de lengte om elk satéstokje en knijp het vlees stevig aan. Leg de spiesjes op een schaal, dek die af en zet in de koelkast terwijl u de saus maakt.

Verwijder de steeltjes van de chilipepers en hak de pepers grof. Doe ze in een vijzel of keukenmachine en voeg de knoflook en suiker toe. Pel de citroen, verwijder zorgvuldig alle pitjes en voeg het vruchtvlees toe. Voeg de vissaus, azijn en het water toe en draai alles tot een puree. Doe de puree in een kom en zet weg.

Grilleer of rooster de spiesjes circa 12 minuten, waarbij u ze regelmatig omdraait, tot ze goudbruin en gaar zijn. Dien op en geef er de pikante citroensaus apart bij.

    • Kim Maclean