Nieuwe partij wint in Letland

De parlementsverkiezingen in Letland zijn zaterdag uitgelopen op een zege voor de pas tien maanden geleden opgerichte centrum-rechtse partij Nieuw Tijdperk van Einars Repše, oud-gouverneur van de Letse centrale bank en `vader van de lat', de stabiele munt van Letland.

Nieuw Tijdperk (Jaunas Laiks, JL) veroverde volgens de nog niet volledige uitslagen 23,9 procent van de stemmen en 26 van de honderd zetels in het parlement.

Op de tweede plaats eindigde de enige linkse partij die tot het parlement is doorgedrongen, `Voor Mensenrechten in een Verenigd Letland' (PCTVL), die veel stemmen heeft gekregen van de niet-Letse minderheden. De PCTVL bleef met 18,81 procent van de stemmen en 24 zetels de centrum-rechte Volkspartij van ex-premier Andris Škele (16,66 procent en 21 zetels, wat neerkomt op een verlies van drie zetels) nog voor.

De grote verliezer van de verkiezingen was de partij Letse Weg (LC) van premier Andris Berzins. De partij, die 21 zetels in het oude parlement had, kreeg slechts 4,83 procent van de stemmen. Ze bleef daarmee net onder de kiesdrempel van vijf procent en keert niet terug in het parlement.

Letse Weg, die in elke Letse coalitieregering van de afgelopen elf jaar vertegenwoordigd is geweest, is vooral het slachtoffer geworden van een aantal corruptieschandalen. Ze heeft ook geloofwaardigheid verspeeld door een mislukte poging een conservatief belastingbeleid te koppelen aan een populistische verkiezingscampagne met ongeloofwaardige beloften van hogere pensioenen en uitkeringen. Een andere pas onlangs gestichte centrum-rechtse partij, de door ex-kickbokser en priester Eriks Jekabson geleide `Letlands Eerste Partij', veroverde tien zetels. De Alliantie van Boeren en Groenen ZZS kreeg twaalf zetels en de centrumpartij Voor Vaderland en Vrijheid (die deel uitmaakt van de vertrekkende regering) kreeg er zeven, een verlies van negen zetels.

Nieuw Tijdperk was al de populairste partij van Letland nog voor ze begin dit jaar formeel werd ongericht. Repše is als architect van de stabiele Letse munt, de lat, populair. Bovendien heeft zijn partij – te nieuw om vuile handen te hebben – de bestrijding van de corruptie hoog in het vaandel staan, net als de strijd tegen de bureaucratie. Repše zal samen met andere centrum-rechtse partijen regeren, maar in zijn regering geen politici opnemen die zich schuldig hebben gemaakt aan of zelfs maar verdacht worden van corruptie. Dat zou kunnen slaan op de leider van de Volkspartij, Andris Škele. Repše heeft eerder gezegd dat de Volkspartij bij alle Letse corruptieschandalen betrokken is geweest.

Het buitenlandse en economische beleid van de afgelopen jaren zal door Repše worden voortgezet. Dat geldt ook voor het gewenste lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO. Van de twintig partijden die deelnamen aan de verkiezingen waren er zes al dan niet radicaal tegen het lidmaatschap van EU en/of NAVO. De linkse PCTVL – voor EU, tegen NAVO – is de enige die de kiesdrempel nam; maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat de partij in de regering vertegenwoordigd zal zijn.