Longontsteking meestal fataal bij Parkinson

Prins Claus is overleden, deelde de Rijksvoorlichtingsdienst op gezag van de behandelende artsen mee, aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en van een longontsteking. ,,Technisch gezien sterven mensen niet aan de ziekte van Parkinson'', schrijft de Amerikaanse National Parkinson Foundation, ,,maar Parkinson maakt het lichaam klaar voor de dood.''

Een longontsteking is, blijkens de medische literatuur, de meest voorkomende doodsoorzaak van Parkinsonpatiënten.

Bij de ziekte van Parkinson gaan hersencellen verloren die de spierbeweging controleren. Dat is het eerst te zien in de houding en de bewegingen van de patiënten. Zij worden star en kunnen een beweging moeilijk beginnen.

Prins Claus had Parkinson in een vergevorderd stadium. Op tv was dat de laatste maanden goed te zien: hij liep met een stok en met snel schuifelende pasjes. In dat stadium van de ziekte is niet alleen de aansturing van spieren in armen en benen moeilijk, maar hapert ook de controle over de ademhalingsspieren. En ook de slikspieren werken niet meer gecoördineerd. Daardoor verslikt de patiënt zich makkelijk, waardoor eten of de maaginhoud in de longen kunnen komen. Ophoesten is moeilijk en als daarna een longontsteking ontstaat, is de patiënt niet meer in staat krachtig adem te halen, wat nodig is om voldoende lucht naar binnen te krijgen.

Door de terughoudende mededelingen over Claus' ziekte in het laatste jaar door de RVD bleef het lang onduidelijk of de prins toch nog last had van zijn prostaatkanker, of van de bijwerkingen van de behandeling die hij daartegen onderging, of dat zijn Parkinson het voornaamste gezondheidsprobleem was. Daar is nu alsnog duidelijkheid over gekomen. De prostaatkanker was waarschijnlijk wel genezen, maar ten koste van veel ongemak. Door de bestraling die de prins na zijn operatie in Duitsland ook nog kreeg, zijn zijn urinewegen en nieren aangetast. Het is overigens de vraag of de bestraling de prins niet meer ziekte dan gezondheid bracht.