Laatbloeier Piil verrast met zege in Parijs-Tours

De Deense wielrenner Jacob Piil was gistermiddag de verrassende winnaar van de voorlaatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, Parijs-Tours. In de eindsprint versloeg hij de Fransman Jacky Durand, die al snel het initiatief voor een lange ontsnapping had genomen. Drie medevluchters – de Spanjaard Mancebo, de Belg D'Hollander en de Fransman Dumoulin – konden het tempo niet volgen en haakten onderweg af.

De 29-jarige Piil had in de finale in Tours weinig moeite om Durand voor te blijven. In de slotkilometers, met een veilige marge op het niet bijster hard jagende peloton, hield Durand de benen stil. Die tactiek leek hem zijn tweede zege in Parijs-Tours op te leveren, maar Piil kwam in de sprint uit verloren positie toch nog langs zijn medevluchter. Voor de Deen, die als een laatbloeier geldt, was het de eerste grote overwinning in zijn loopbaan. Dit jaar won hij een rit en het eindklassement in de Ronde van Denemarken.

Achter het tweetal won Erik Zabel de sprint van het peloton nadat Johan Museeuw een vergeefse poging had gedaan de leiding in het wereldbekerklassement over te nemen van Paolo Bettini. Museeuw acht zich kansloos in de Ronde van Lombardije, over twee weken de laatste wereldbekerwedstrijd, maar leek in Tours op weg naar de derde plaats en vijftig kostbare punten. Museeuw sloot aan bij de kort ervoor ontsnapte Italianen Petacchi en Bartoli, die in supervorm is maar werd gepasseerd voor het WK van komende zondag in Zolder. Het drietal werd op het laatste rechte einde nog ingelopen. Bettini eindigde zelfs nog voor Museeuw en kan de wereldbeker bijna niet meer ontgaan.

De Belgische renner Frank Vandenbroucke (Domo) brak bij een val in de slotfase van Parijs-Tours een sleutelbeen en een elleboog. Na een eerste behandeling in Amboise werd hij naar België gevlogen, waar hij vandaag zou worden geopereerd aan zijn elleboog. Vandenbroucke zou al niet deelnemen aan het WK. De Belgische bondscoach José de Cauwer kon VdB ook niet selecteren, omdat Zolder in het Vlaamse deel van België ligt. Onlangs werd Vandenbroucke wegens het bezit van dopingproducten geschorst voor deelname aan wedstrijden in Vlaanderen.

Met de Belg ging ook Oscar Sevilla onderuit, de Spanjaard uit de ploeg van Kelme die onlangs lange tijd de leiderstrui droeg in de Ronde van Spanje. Met die val kwam ook voor Sevilla een voortijdig einde aan Parijs-Tours.

De wereldbekerwedstrijd gold meer dan ooit als een generale repetitie voor het wereldkampioenschap op de weg. Parijs-Tours is grotendeels vlak en heeft nagenoeg dezelfde lengte als de wegwedstrijd van komende zondag. Met het oog op het WK was de Belgische renner Tom Steels ontstemd dat hij door zijn ploeg (Mapei) niet was geselecteerd voor Parijs-Tours. Als het zondag in Zolder op een massasprint aankomt, is Steels een belangrijke kandidaat voor de regenboogtrui. Omdat hij ontbrak in Parijs-Tours, rijdt hij zijn laatste wedstrijd voor het WK woensdag ein eigen land, een kermiskoers in Zele.