Koffrie geeft `economen' de schuld

Buhrmann kan opnieuw niet aan de verwachtingen voldoen. Voorlopig gloort er voor de distributeur van kantoorartikelen geen licht aan het einde van de tunnel.

Buhrmann heeft eindelijk een manier gevonden om géén winstwaarschuwing meer te hoeven afgeven: het geeft voortaan geen prognose meer af voor de resultaten. Het lijkt de enige wijze waarop een volgende waarschuwing voorkomen kan worden: voorlopig is er geen verbetering in zicht voor de distributeur van pennen, paperclips en papier.

De waarschuwing die vanochtend is gegeven was nodig omdat Amerikaanse klanten van Buhrmann opnieuw in kosten zijn gaan snijden en minder kantoorartikelen kopen. ,,De druk op onze brutomarges nam toe en aangezien wij denken dat deze trend in het vierde kwartaal door zal zetten zijn we met een winstwaarschuwing gekomen'', zei bestuursvoorzitter F. Koffrie vanmorgen.

Buhrmann wilde eind jaren negentig juist groot worden in de VS en kocht onder meer Corporate Express. De uitbreiding zou Buhrmann minder cyclisch moeten maken, maar de bezuinigingsoperaties van grote Amerikaanse klanten tonen dat het bedrijf uit Amsterdam nog altijd in problemen komt zodra de economische groei afneemt. De klanten van Buhrmann sneden het afgelopen jaar niet alleen scherp in het aantal kantoorwerknemers, maar bezuinigden ook flink op het bedrag dat per werknemer aan kantoorartikelen wordt uitgegeven.

Met name de ontwikkelingen in de VS, en in minder mate ook de economische teruggang in Europa, zorgden ervoor dat Buhrmann eerder al vier winstwaarschuwingen gaf. Begin augustus zei het dat de winst in 2002 ,,ongeveer gelijk'' zou zijn als in 2001 terwijl het eerder op een hogere winst had gerekend. Maar slechts twee maanden later wordt zelfs deze prognose niet gehaald. De vooruitzichten voor de economische groei doen het ergste vrezen.

Of Buhrmann dit jaar nog voorspellingen durft te doen is onzeker, aldus Koffrie. De bestuursvoorzitter zal zich in ieder geval, net als zijn collega bij handelshuis Hagemeyer, weinig meer aantrekken van economen. Topman R. ter Haar van Hagemeyer, die ook geen voorspellingen meer durft te doen, zei in augustus niet meer naar economen te luisteren omdat deze steeds fout zitten met hun voorspellingen over economisch herstel. ,,Ter Haar had gelijk'', zei Koffrie vanochtend. ,,Wij luisteren ook niet meer naar economen maar alleen nog maar naar onze klanten. De ontwikkelingen bij hun geven een veel beter beeld over de economische situatie.'' Buhrmann is wat Koffrie betreft de enige goede leading indicator.

Maar kennelijk is ook het goed kijken naar ontwikkelingen bij klanten niet voldoende voor een nauwkeurige winstverwachting. Geen ander Nederlands bedrijf moest de markt het afgelopen jaar zo vaak teleurstellen. Het aandeel is afgegleden naar het laagste punt ooit. Bestuursvoorzitter Koffrie denkt desondanks niet aan aftreden. Hij heeft, zegt hij, de steun van beleggers.

Vanochtend daalde de beurskoers van Buhrmann met bijna 40 procent. De steun van beleggers zou wel eens helemaal kunnen wegvallen als Buhrmann in de problemen komt door zijn schuldenlast. Buhrmann, dat een schuld meetorst van 1,9 miljard euro, beweert dat het aan de kredietvoorwaarden van de banken kan blijven voldoen. Volgens eerder bekendgemaakte gegevens moet de winst vóór rente en afschrijvingen (ebitda) in de tweede jaarhelft minimaal 2,5 maal de financieringslasten bedragen. Gezien de winstwaarschuwing en de bekendmaking dat het ebitda-resultaat in het derde kwartaal zal dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar lijkt deze eis niet haalbaar. Een woordvoerder stelt echter dat de banken in hun berekening zelf uitgaan van een `andere definitie' van financieringslasten. Die bedragen voor heel 2002 175 tot 180 miljoen euro, terwijl Buhrmann alleen al in de eerste helft van het jaar zelf uitgaat van 108 miljoen euro. Uitgaande hiervan moet Buhrmann in de tweede helft van het jaar aan een ebitda komen van 201 miljoen euro. In 2001 bedroeg deze winst nog 250 miljoen.

    • Heleen de Graaf