Koers Buhrmann keldert na winstalarm

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen zoals pennen en papier, heeft vanmorgen opnieuw een winstwaarschuwing gegeven, de vijfde in anderhalf jaar. Beleggers dumpten het aandeel massaal na het bekend worden van dat nieuws, waardoor het aandeel vanmorgen bijna 40 procent verloor.

Buhrmann zei in augustus, toen het de verwachtingen ook al bijstelde, dat de winst in 2002 ongeveer gelijk zou zijn aan die in 2001, maar zelfs deze prognose kan Buhrmann niet meer handhaven. Het bedrijf uit Amsterdam heeft nu helemaal geen verwachting meer voor de winst in 2002 waardoor het ook mogelijk is dat de winst lager zal uitkomen dan de 55 miljoen euro van 2001.

De resultaten over het derde kwartaal worden op 7 november gepubliceerd, maar het lijkt zeker dat een flinke winstdaling onontkoombaar is. Buhrmann zei vanochtend dat de winst voor rentebetalingen en belastingen in die periode, waarbij de resultaten over september worden geschat, zullen uitkomen op 92 miljoen euro vergeleken met 113 miljoen euro in het derde kwartaal van 2001.

De winstwaarschuwing moest worden afgegeven omdat bedrijven in de Verenigde Staten minder kantoorartikelen kopen. Buhrmann haalt ruim de helft van de omzet uit de VS en heeft erg veel last van de economische malaise en het ontslag van veel kantoorpersoneel in dat land. ,,Onze grote klanten gaan door met het bezuinigen op kosten waardoor de druk op onze brutomarges toeneemt'', zei bestuursvoorzitter F. Koffrie vanmorgen. De grote Amerikaanse ondernemingen vormen 80 procent van het klantenbestand van de divisie Office Products North America.

Ook Buhrmann zelf kijkt of het de kosten verder kan drukken. Eind dit jaar zal het bedrijf zo'n 25.000 werknemers hebben, 5.000 minder dan in mei 2001. ,,We kijken of er extra projecten [bezuinigingen] moeten komen, maar het zal nog een paar maanden duren eer we hier een beslissing over nemen'', aldus Koffrie, die aangaf dat het schrappen van banen voor de hand ligt omdat salarissen tweederde van de bedrijfskosten uitmaken. Als er arbeidsplaatsen verdwijnen zal dat vooral gebeuren in de VS, aldus Koffrie.

Buhrmann houdt vol dat het een goede positie heeft om de economische malaise het hoofd te bieden. Het concern zegt vooral in Noord-Amerika marktaandeel te hebben gewonnen.